Wetenschap zegt dat het hebben van een zus goed is voor je geestelijke gezondheid

Voor degenen onder ons die zijn opgegroeid met een zus, we hebben onze broer/zus relatie niet altijd gewaardeerd. De gevechten, de dichtslaande deuren en als je zuster ouder was dan jij, de eindeloze lessen van ‘wijsheid’, zorgden voor veel drama thuis.

Maar terwijl opgroeien met een zus misschien niet altijd het leukst was, heeft onderzoek aangetoond dat het hebben van een zus je een beter persoon maakt. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Brigham Young University vond dat het hebben van een broer/zus kinderen aanmoedigde om behulpzaam, vriendelijk en goede daden te bevorderen. Diezelfde studie toonde aan dat het hebben van een zus nog beter is, ongeacht de leeftijdsverschil of dat ze jonger of ouder is dan jij.

De voordelen

“Het hebben van een zus zorgt voor jongeren die niet eenzaam, onbemind, schuldig, zelfbewust en angstig zijn. Het doet er niet toe of de zus jonger of ouder is, of hoe ver uit elkaar de broers en zussen waren qua leeftijd, “aldus de studie.

De studie omvatte 395 ouders met minstens 2 kinderen, van wie er één van 10 tot 14 jaar oud was. Onderzoekers volgden vervolgens een jaar lang de families om de bevindingen te bevestigen. De jongeren die een zus hadden, lieten duidelijke voordelen zien.

Een manier waarop een zus helpt met onze ontwikkeling is dat ze meer communiceren dan jongens, het helpt als we over problemen moeten praten. Er is ook wat advies voor ouders in de studie, een belangrijk stuk is om je kinderen aan te moedigen om aanhankelijk te zijn naar elkaar.

Beschermende factor
Volgens Laura Padilla-Walker, een professor aan de Brigham Young University en de hoofdauteur van het onderzoek: “Als ze eenmaal in de puberteit zijn, wordt het een grote beschermende factor.”

Padilla-Walker voegt eraan toe dat het goed is voor je kinderen om te vechten, omdat het hen helpt hun emoties te beheersen en te leren hoe het goed te maken met elkaar. Padilla-Walker voegt hieraan toe:

“Een gebrek aan affectie lijkt een groter probleem te zijn dan hoge niveaus van conflict.”

Zusters zijn iets waar we dankbaar voor moeten zijn; hoe ouder we worden hoe dichter we bij elkaar komen en hoe meer we hen waarderen, dus laten we het horen voor zussen! Deel het met je geliefden en help deze speciale broer of zus te vieren. Tag je zus of broer!

Bron: Brigham Young University

Laat een reactie achter

Scroll naar boven