Wetenschap beweert dat mensen die met vreemden praten gelukkiger zijn

Iedereen wil geluk vinden en de keiharde waarheid is dat niemand precies weet hoe het precies moet. Maar dankzij wetenschappers is er een antwoord op deze ongrijpbare vraag. Het lijkt erop dat het hebben van een gesprek met mensen die je niet kent in het openbaar vervoer of op een andere openbare plaats een echte en gemakkelijke manier is om een ​​beetje gelukkiger te worden. Als jij degene bent die altijd deze schijnbaar rare soort communicatie vermijdt, kan het handig zijn om dieper in te gaan op wat specialisten hier te zeggen hebben.

Deze studie is nader bekeken om deze verrassende connectie te begrijpen. En we denken dat je dit artikel misschien zelfs met een vreemde wilt bespreken nadat je het hebt gelezen.

Hetzelfde verhaal gebeurt elke dag over de hele wereld. Miljoenen mensen haasten zich naar het werk, naar school of naar andere bussen, metro’s en treinen. Maar ondanks dat we de meest sociale wezens op aarde zijn, weerhoudt het ons er niet van om eenzaamheid te verkiezen en elkaar te negeren. Zelfs als we maar een centimeter van elkaar zitten.

Het lijkt een paradox, en er is geen paradox dat wetenschappers onopgemerkt zijn gebleven. Onderzoekers Nicholas Epley en Juliana Schroeder hebben een reeks experimenten uitgevoerd om dit probleem te onderzoeken.

Toen ze passagiers vroegen zich voor te stellen dat ze tijdens een rit tegen een vreemdeling zouden praten, antwoordden de mensen dat het een vrij aangename ervaring zou kunnen zijn. Maar ze waren te bang om een ​​gesprek te beginnen, omdat ze dachten dat niemand zou willen terug praten. Dit fenomeen wordt pluralistische onwetendheid genoemd. Het betekent dat veel mensen misschien een gesprek willen beginnen, maar ze blijven stil omdat ze zeker weten dat anderen niet willen deelnemen.

Maar als ze wisten dat ze ongelijk hadden, zou er zoveel meer geluk in de wereld zijn, zegt dezelfde studie. En experimenten bevestigen dat. Tijdens hun allereerste experiment vroegen Epley en Schroeder enkele mensen in het openbaar vervoer om een ​​gesprek te hebben met iemand die bij hen in de buurt was. In het tweede deel werd hen verteld om te genieten van hun eenzaamheid, en in het derde deel kregen ze de opdracht om te doen wat ze normaal doen.

Daarna werden alle deelnemers gevraagd om een speciale vragenlijsten in te vullen en hun ervaring vast te leggen. Ze merkten op hoeveel ze van de rit genoten en hoe productief ze zich tijdens het rijden voelden. Volgens de resultaten meldden mensen die een gesprek hadden met een vreemdeling een gelukkiger rijgedrag en groter welzijn dan degenen die de instructie hadden gekregen om zichzelf in te houden. In feite hadden eenzame mensen de meest negatieve ervaring.

Er zijn veel studies die deze bevinding bevestigen. Deze onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat mensen die een klein gesprek hadden met een barista in een café, zich gelukkiger voelden dan degenen die zich in een haast voelden en meteen nadat ze hun bestelling ontvingen, vertrokken. Ze legden uit dat korte gesprekken met vreemden gevoelens van verbondenheid creëren en dat ze daarom tot een toename van geluk leiden.

Dus we zijn van mening dat er nu een conclusie moet worden getrokken. Het lijkt erop dat we alle vooroordelen die we hebben ten opzichte van andere mensen moeten vergeten. Als je zin hebt om een ​​praatje te maken met een vreemde naast je – doe het dan. En dit zal jullie beiden helpen een beetje gelukkiger te worden.

Vind je het leuk om een ​​praatje te hebben met vreemden of ben je liever alleen? Laat het ons weten in de de comments!

Bron: Business Insider