Westerse leiders zien weinig in “corrupt” Oekraïne als EU-lidstaat

Westerse leiders huiverig voor EU toetreding Oekraine

EU-chef Ursula von der Leyen heeft Oekraïne tot tweemaal toe een sneller proces rondom toetreding tot de Europese Unie beloofd. Maar is dat eigenlijk wel verstandig? Oekraïne is na Rusland namelijk het meest corrupte land van Europa.

Tien jaar geleden openbaarde E&Y Accountancy een lijst met cijfers. Het bureau rangschikte landen van op basis van minst, tot meest corrupte. Oekraïne kwam, na Colombia en Brazilië, uit op de derde plaats. Vijf jaar later, in 2017, werd Oekraïne gepositioneerd op plek negen. Daarmee ging het dus iets beter. Cijfers over 2021 heeft E&Y niet, maar het bureau Transparancy International’s Corruption Perceptions Index heeft die cijfers wel.

Corruptiecijfers Oekraine 2021

Van de 180 landen die op hun lijst staan, komt Oekraïne uit op plek 122. Dat lijkt enorm positief, maar na Rusland is Oekraïne het meest corrupte land binnen het continent Europa.

Lid worden kan nog jaren duren

Hoewel Von der Leyen het proces rond kandidaat-lid worden belooft te versnellen, neemt de weg naar een daadwerkelijk lidmaatschap nog jaren in beslag. Om hier überhaupt kans op te maken, moet Oekraïne alle Europese regels en wetten overnemen. Hieronder vallen ook rechtstaat en corruptiebestrijding.

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie kon “Oekraïne al niet aan die voorwaarden voldoen toen er nog vrede was.” Het lijkt er dus op dat een snel lidmaatschap enorm ver weg is.

Angst voor verdwijnen subsidies

Als EU-lidstaat ontvangt een land jaarlijks miljarden euro’s aan subsidies. Hongarije is wat dat betreft een perfect voorbeeld van hoe het niet moet. Viktor Orban ligt regelmatig in de clinch met andere landen, omdat er geld verdwijnt of omdat projecten niet verantwoord kunnen worden.

Westerse leiders vrezen eenzelfde scenario wanneer Oekraïne eventueel toetreed tot de Europese Unie. Lambie: “Veel Westerse leiders zijn huiverig over snelle toetreding van het land tot de EU. Onder meer Mark Rutte en Emmanuel Macron wijzen er steeds op dat een weg naar snel lidmaatschap niet bestaat.”

Mooie woorden

Dit tot ergernis van Polen en de Baltische Staten, die Oekraïne liever vandaag als morgen toen zien treden tot de Europese Unie. Deze landen willen de regering in Kiev onvoorwaardelijk steunen.

Uitspraken van westerse leiders die Oekraïne als “Europese familie” bestempelen, zijn dus voornamelijk mooie woorden zonder de inhoud waar Zelensky zo vurig op hoopt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven