De 42-jarige Kamal leeft het leven. De 42-jarige vader van twee kinderen heeft geen werk, maar verdient een prima boterham. In plaats van werk zoeken, gaat hij regelmatig met een paar grote tassen op pad om zijn uitkering aan te vullen.
‘Makkelijk verdienen’
Dat heeft Kamal inmiddels zovaak gedaan, dat hij exact weet waar mensen hun flesjes en blikjes met statiegeld achterlaten. ”Ik verdien makkelijk 15 euro per dag!”
Kamal is dus al een paar maanden aan de gang met zijn speurtocht naar achtergelaten statiegeldflesjes en -blikjes. Om een aantal redenen doet hij dit.
Ten eerste kan hij natuurlijk zijn uitkering op die manier aanvullen. Naar eigen zeggen doet hij het ook om een bijdrage te leveren aan een schonere stad.
Reden nummer drie is dat hij met zijn zoektocht ‘regelmaat en routine’ houdt. Dat kan van pas komen als hij ooit weer aan het werk gaat. Hij wil namelijk graag weer aan het werk na eerdere banen als matroos in de binnenvaart en in een fabriek waar interieurs voor Volvo’s werden gemaakt.
Op jacht
Kamal heeft een fiets en een groot aantal tassen. Hij weet heel goed waar hij inmiddels moet zijn. Evenementen zijn voor hem een goudmijn.
”Mensen willen niet graag voortdurend een leeg blikje meeslepen.” De vierdaagse Pasar Malam in Dordrect was echt goed cashen voor hem. ”Ik kon veel vinden en sommige mensen kwamen gewoon blikjes en flesjes bij me afgeven. Heel simpel!”
Hoogste opbrengst
Begin juni had hij de hoogste dagomzet tot dusver. ”In het Wantijpark raapte ik voor ongeveer 75 euro bij elkaar. Het lag bezaaid daar!”
De werkloze vader van twee kinderen weet inmiddels perfect waar in de stad mensen achteloos hun flesjes en blikjes met statiegeld achterlaten https://t.co/B0SEo03hiE
— AD.nl (@ADnl) August 12, 2023
”Daarom ga ik na een groot evenement ook om 04.00 of 05.00 uur in de ochtend naar het park zodat ik kan inzamelen.”
Op een doorsnee dag loopt Kamal eindeloos door de stad. Hij noemt een bijverdienste van 10 a 15 euro ‘eenvoudig te halen’. ”Als je doorfietst in 20 euro ook te doen.”
Concurrentie
Kamal verbaast zichzelf over het feit dat mensen statiegeldflesjes en -blikjes weggooien in plaats van ze in te leveren. Soms hoor ik mensen klagen dat ze krap zitten.”
”Tsja, als je zo makkelijk met geld omgaat.” Kamal begint te lachen: ”Ze zeggen dat het geld op straat ligt. Dat is echt zo. Je moet er alleen wel wat voor doen zoals bukken en ook vroeg opstaan. Sommige mensen lijken zich daar dan te goed voor te voelen.”
Kamal is niet de enige in Dordrecht die op statiegeldjacht is. Hij heeft een paar concurrenten. Maar hij hun hen het beste: ”Als iemand bij het station net een goede ronde heeft gemaakt, was hij er gewoon eerder. Dan kijk ik wel een eindje verder.”