Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat nieuwkomers ‘alles gratis’ krijgen. Wel, bij onze zuiderburen is het zo dat asielzoekers die in een opvangcentrum zitten maar gewoon werken, hun hele inkomen compleet voor zichzelf mogen houden.
Nieuwkomers moeten bijdragen
Vreemd is het natuurlijk wel. In Nederland moeten mensen die bij het Leger des Heils slapen, op Rotterdam na, daar elke maand zo’n 500 euro voor neertellen.
Waarom zou dat voor asielzoekers dan gratis zijn? De staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) vindt dat waanzin en kondigde vorig jaar al aan dat nieuwskomers die werken, ook gewoon moeten bijdragen. Inmiddels heeft ze dit uitgewerkt in een wet.
Volgens Het Nieuwsblad maakt De Moor morgen tijdens de ministerraad bekend dat asielzoekers die werken een ‘faire bijdrage’ moeten betalen.
Inkomen
Wat ze precies moeten gaan betalen, is afhankelijk van hun inkomen. Dit zal gebeuren op basis van schalen. Wanneer een asielzoeker bijvoorbeeld 900 euro netto verdient, moet hij 222,25 euro betalen.
Maar wat gebeurt er wanneer een asielzoeker zijn inkomen niet aangeeft? Dan zal daar een boete op worden gezet, die 50 procent van het brutoloon betreft.
Redelijke bijdrage
Volgens De Moor is het niet meer dan ‘eerlijk’ dat asielzoekers die een eigen inkomen verdienen, mee gaan delen in de kosten voor de opvang.
”We vragen een redelijk bedrag, waarmee we asielzoekers blijven aanmoedigen om te werken. Het uberhaupt aan de slag krijgen van hen, is iets waar ik al langer op inzet.”
Uitzonderingen
Toch komen er ook uitzonderingen. Het gaat om erkende vluchtelingen die in een ’transitiefase’ in de opvang verblijven. Ze krijgen de mogelijkheid om te sparen.
Dit zodat zij bij het krijgen van een huurwoning via een particulier de borg kunnen betalen. Ook minderjarige asielzoekers met een studentenbaan hoeven niets te betalen.
Eigen onderkomen
Nieuwkomers die over een langdurige tewerkstelling beschikken en voldoende inkomen hebben om niet meer afhankelijk te zijn van een opvangcentrum, worden vriendelijk verzocht een eigen onderkomen te vinden. Dit om ruimte te maken voor een nieuwe lading.
Vorig jaar kondigde De Moor de regeling dus al aan. Opmerkelijk is dat deze eigenlijk al bestond, maar dat geen regering er tot op heden is geslaagd om het in de praktijk te doen werken.
Dat is te wijten aan het ontbrekend van controles. Die controles zullen er nu wel komen en zullen uitgevoerd worden door de Kruispuntbank en Fedasil.
Werkende asielzoekers in opvangcentrum moeten binnenkort betalen voor hun verblijf https://t.co/YGN7RRpM89
— Nieuwsblad.be (@Nieuwsblad_be) September 28, 2023
Niet aangeven
Wanneer blijkt dat een asielzoeker zijn/haar inkomen verzwijgt, zal diegene een hogere bijdrage moeten betalen. Wanneer diegene dat weigert, kan een opvangcentrum besluiten de dienstverlening voor de betrokkene in te perken. Het zal daarnaast ook mogelijk worden de persoon uit de opvang te zetten.
Volgens De Moor hadden vorig jaar 10.000 asielzoekers een eigen inkomen. Als er was gecontroleerd, had dat 2,3 miljoen euro per maand opgeleverd.
Omdat dat niet gebeurd is, is de Belgische regering 28 miljoen euro misgelopen. Die zit nu in de zakken van asielzoekers.