Werkende moeder Kim houdt bijna niets over: ”Met dit bedrag moet ik de hele maand doen”

Werkende moeder Kim houdt bijna niets over: ''Met dit bedrag moet ik de hele maand doen''

Het leven in Nederland wordt met de dag zwaarder. Vooral financieel wordt het voor steeds meer mensen lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Alles wordt in rap tempo duurder, maar we zijn niet veel meer gaan verdienen. Zelfs werkende mensen hebben het moeilijk.

Werken

De minima in ons land hebben het zwaar, maar ook mensen die werken beginnen zich af te vragen waar ze het allemaal voor doen.

Iemand die hierover kan meepraten, is Kim de Vries. Ze werkt als verpleegkundige en woont in een eengezinswoning met 2 kinderen.

Werkende moeder Kim houdt bijna niets over: ''Met dit bedrag moet ik de hele maand doen''

‘Houd niks over’

Kim huurt particulier en verdient een salaris van ongeveer 1.800 euro. Aan huur betaalt ze 1.100 euro. Maar dan komen alle vaste lasten nog.

Denk aan gas, water en licht, maar ook aan abonnementen en verzekeringen. Nadat ze alles heeft betaald, heeft ze nog maar een bedrag over van 125, of 120 euro.

”Daar moet ik van eten, maar daar moet ik ook nog van tanken. Eigenlijk begin ik elke maand met een verlies van ongeveer 240 euro”, zegt ze tegen de Telegraaf.

Meer werken?

Kim werkt 28 uur per week. Ze zou meer kunnen gaan werken. ”Dat kan, maar je krijgt kindertoeslag, en op het moment dat ik die toeslag krijg van de regering, moet ik mijn uren inleveren. Nu krijg ik ongeveer 300 euro per maand aan toeslag. Maar als ik meer ga werken vervalt dat. Dan ga ik er nog meer op achteruit.”

Werkende moeder Kim houdt bijna niets over: ''Met dit bedrag moet ik de hele maand doen''

Relatie

Kim kwam in de problemen toen haar relatie strandde. Ze moest terugverhuizen naar Wilnis, waar haar ouder wonen. Die moesten helpen met de kinderen.

Een betaalbare woning vinden daar is niet eenvoudig. ”Ik zit in een benarde situatie. Ik woon hier verplicht omdat ik anders geen dak boven mijn hoofd heb.”

Voedselbank

Hoewel Kim dus werkt en alles netjes volgens de regels doet, kan ze niet rondkomen. Het gezin moet naar de Voedselbank. Het is te gek voor woorden dat we in dit land zo zwaar zijn afgezakt. Dat we te maken hebben met werkende armen, die nog slechter af zijn dan mensen met lagere inkomens.

Kim had nooit gedacht dat het zover zou komen. ”Nee, nee, nee. Daar ga je op stuk. Ik ben een hardwerkende vrouw. Ik doe wat ik kan en ik zie geen enkel resultaat. Daar baal ik enorm van.”

Scroll naar boven