Wennen aan een koude woonkamer? ”Dat kun je gewoon trainen”

Wennen aan een koude woonkamer? ''Dat kun je gewoon trainen''

Het is algemeen bekend dat de gasprijzen in Nederland nauwelijks nog op te hoesten zijn voor de gewone burger. Het warm hebben is tegenwoordig een luxe geworden. Goed nieuws, want volgens Marieke Baan kun je je lichaam laten wennen aan kou.

Baan schrijft op Twitter dat het slechts een maand duurt voordat je lichaam gewend is aan kou. Ene Sander Boon, die als beroep ademhalings- en koudecoach is bij Brigde2Cross, ondersteunt de gedachtegang van Baan. ”Een mens kan wennen aan kou. “Je lijf kan veel meer dan je denkt.”

Luie mensen

Boon stelt dat het menselijk lichaam vroeger meer uitgedaagd werd dan nu het geval is. ”We zijn lui geworden. Airco’s in de zomer, een verwarming in de winter. Jaren geleden paste ons lichaam zichzelf aan aan omstandigheden, nu passen wij de omstandigheden aan aan ons lichaam.”

Wennen aan een koude woonkamer? ''Dat kun je gewoon trainen''

Door je lichaam bloot te stellen aan kou, door een koude douche, op blote voeten naar buiten of zonder jas de deur uit te gaan, maak je bruin vet aan. “Dat is het enige goede vet dat we hebben”, benadrukt Boon, “en bruin vet zorgt ervoor dat we snel energie kunnen aanmaken om ons lichaam weer op te warmen.” Als kind heb je veel van dat bruine vet. “Kinderen hebben het ook niet zo snel koud. Die lopen met gemak al in het voorjaar in zwemkleding op het strand terwijl hun ouders rillend toekijken.”

Gewoon volhouden

Het vereist allemaal niet zoveel moeite, het is gewoon ”een kwestie van volhouden” en dan merk je volgens Baan binnen een paar weken verschil. “Het is natuurlijk wel persoonsafhankelijk hoe snel je went aan kou en hoe goed je ertegen kan, maar ermee trainen gaat iedereen helpen.”

Baan gaat de winter tegemoet in een koude woonkamer, maar doet wel pantoffels aan en een wollen vest of een warme trui.

 

Scroll naar boven