Weermodel: Volgend weekend extreme hitte met kans op 40+ graden

Uitzonderlijke warmte op komst: ''Records worden verpulverd''

Vandaag en morgen valt het weer nog een beetje tegen, maar vanaf dinsdag gaat het zonnetje weer flink schijnen. Sterker nog: één weermodel komt volgend weekend uit op maar liefst 40! graden

Die weersvoorspelling zorgt voor verbazing onder weerdeskundigen. “Tot 2019 zag je nooit 40-ers in berekeningen voor ons land. Nu wel, maar dit slaat echt alles”, zo zegt Reinier van den Berg van Buienradar.

Kans minimaal

De kans dat het overigens daadwerkelijk 40 graden of zelfs nog warmer gaat worden is minimaal. Toch is het enorm bijzonder om überhaupt een weermodel te hebben dat 40 plus graden aangeeft.

Een collega van Van den Berg, Leander de Wit, zegt: “Zulke temperaturen zien we in Nederland eigenlijk nooit, alleen op 25 en 26 juli 2019 werden er ergens in Nederland veertigers opgetekend.”

De hoofdberekening van een Amerikaans model geeft 40 graden-plus aan. “Omdat het gemiddelde van de berekeningen daar nog een behoorlijk stuk onder ligt, gaan we daar met de weersverwachting nog niet in mee. Maar omdat dit weermodel nu al dagen op rij met zulke extreme temperaturen komt is het ook niet 100 procent uit te sluiten dat het zo warm wordt.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven