Weermodel bevestigt: Hier gaat het woensdag echt helemaal los

Code rood door sneeuw op komst? Dit staat ons te wachten

Ons kikkerlandje kreeg vanmorgen, vanmiddag en ook nu te maken met een paar flinke sneeuwbuien. Dat zorgde voor dunne laagjes sneeuw. En dus is sneeuwpoppen maken of sleeën niet echt mogelijk. Maar er is meer op komst!

Sneeuwbom?

In sommige plaatsen en gebieden wordt er morgen weer flink wat sneeuw verwacht. Dat is vooral in het noorden van het land aan de orde. Of dat woensdag ook zo is, wanneer de voorspelde sneeuwbom zou moeten vallen, is helaas enigszins onzeker.

De verwachting, zoals het er nu naar uitziet, is dat onze buurlanden vooral te maken krijgen met een enorme hoeveelheid aan sneeuw.

dirt road cover by snow

Woensdag

In België, Duitsland en het noorden van Frankrijk gaat het vermoedelijk helemaal los. Gaat het dan aan ons voorbij? Nee, in Zuid-Limburg kan men naar verwachting gaan genieten van een flink pak sneeuw. Floris Lafeber van Weerplaza denkt dat ook Brabant en het zuiden van Gelderland met sneeuw te maken krijgt.

Meteoroloog Jordi Huirne laat weten dat er weermodellen zijn die maar liefst vijftien! centimeter voorspellen. Wanneer dat gebeurt, zal het KNMI (Koninklijk Nederlands Meetinstituut) minstens code oranje afgeven. Code rood behoort echter ook tot de mogelijkheden.

Wanneer deze 10-15 centimeter sneeuw gaat vallen, zal dat alleen in Zuid-Limburg zijn. Op overige plaatsen is dat heel veel minder.

Weergebied kan verschuiven

De kou komt overmorgen dus vanuit het zuiden. In de Ardennen kan 15 tot 25 centimeter sneeuw vallen en ons land ligt net op de grens van dat weergebied.

Om Zuid-Limburg daadwerkelijk helemaal onder te laten sneeuwen, zal het het front zo’n 100 kilometer moeten verschuiven.

NOS-weerman Marco Verhoef acht dat aannemelijk, maar wil liever niets bevestigen en stelt dat het af gaat hangen van het koufront.

Sneeuwplezier gaat dus aan het grootste gedeelte van ons land voorbij. Dat is in ieder geval iets wat we met zekerheid stellen kunnen.

Scroll naar boven