Wederom nieuwe giftige spin opgedoken in Nederland: ”Beet heeft nare gevolgen”

Wederom nieuwe giftige spin opgedoken in Nederland: ''Beet heeft nare gevolgen''

Groot nieuws: nadat recent de valse wolfspin haar intrede heeft gemaakt in Nederland, is er wederom een, voor ons, onbekende spin opgedoken in ons land. Het gaat om de Europese zwarte weduwe. Leon Beek (74) uit Lochem zag hem als eerst.

Beek zag de spin vlak voor zijn caravan. Hij maakte een foto van de spin en stuurde deze naar spinnenspecialist Jinze Noordijk van het kenniscentrum Insecten in Leiden.

Europese zwarte weduwe

Die concludeerde dat het gaat om de zwarte weduwe: ”Het is een Europese zwarte weduwe, die ook wel de Mediterrane zwarte weduwe of steppekogelspin wordt genoemd.”

YouTube video player

Deze soort komt normaal gesproken voor in landen rond de Middellandse Zee en is verwant aan de Noord-Amerikaanse zwarte weduwe. Beek vermoedt dat hij de spin zelf als souvenir heeft meegenomen na zijn vakantie in Kroatië.

Vermoord

Beek vertelt tegen het Algemeen Dagblad dat de spin niet meer leeft, ondanks verwoede pogingen het beest te vangen. ”De spin trok zich terug in een klein hoekje. Ik had handschoenen aan omdat ik best wel de kriebels kreeg. Ik las op internet dat een beet van een zwarte weduwe heel nare gevolgen kan hebben. Hevige zenuwpijn, dat soort dingen”, zegt hij tegen de krant.

De spin is een pijnlijke dood gestorven, omdat Beek hem heeft vermoord met een satéprikker. Noordijk betreurt dit. ”De spin zou dood én levend een absolute aanwinst zijn geweest voor de collectie van Naturalis.”

De moord was ook onnodig geweest: ”De Europese zwarte weduwe is giftig, maar dat zijn alle spinnen. Die gebruiken nou eenmaal gif in hun jacht op prooien. Een beet kan inderdaad flink pijn doen, maar verder is er (voor mensen zonder allergie, red.) geen gevaar.”

Scroll naar boven