Wat UV-stralen met uw ogen kunnen doen – En hoe u uw zicht kunt beschermen

In Nederland is het een traktatie om naar buiten te stappen en de warme zon op ons gezicht te voelen. Maar ondanks de vreugden van zonlicht, denken we zelden na over de gevaren van ultraviolette (UV) blootstelling. Veel Nederlanders gaan zelfs uit hun weg om blootgesteld te worden aan UV-stralen in de vorm van zonnebanken die een grotere dosis UV-straling uitstralen dan de tropische middagzon. Dit soort overmatige blootstelling staat bekend om ongeveer 86% van de melanoomgevallen te veroorzaken. Helaas stoppen de risico’s daar niet, aangezien UV-stralen ook uw ogen kunnen beschadigen. In dit artikel bespreken we precies hoe UV-blootstelling de gezondheid van de ogen beïnvloedt en bieden we praktische tips om uw zicht te beschermen.

UV-blootstelling en de impact op uw ogen

UV-stralen zijn een type onzichtbaar licht dat door de zon wordt uitgestraald en verschillende risico’s voor de gezondheid van de ogen met zich meebrengt, vooral wanneer de blootstelling langdurig is of de ogen onvoldoende beschermd zijn. Een significant effect is de ontwikkeling van staar, een vertroebeling van de natuurlijke lens van het oog die kan leiden tot wazig zicht en uiteindelijk blindheid als het niet behandeld wordt. Mensen met staar ervaren vaak ook gevoeligheid voor licht en slechter zicht in het donker.

Daarnaast dragen UV-stralen bij aan de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). Deze ziekte beschadigt de macula of het centrale deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor scherp, centraal zicht, wat taken zoals lezen en autorijden belemmert. Onderzoek wijst uit dat UV-straling oxidatieve stress en ontsteking in het netvlies verergert, waardoor het begin en de progressie van AMD versneld worden. Chronische UV-blootstelling draagt ook het risico op aandoeningen zoals oogontsteking (conjunctivitis) die ervoor zorgen dat het oog rood, gezwollen en pijnlijk wordt.

Verder verhoogt UV-blootstelling het risico op het ontwikkelen van pterygium, een niet-kankerachtige groei op het oppervlak van het oog, wat irritatie, roodheid en visuele vervorming veroorzaakt als het groot genoeg wordt om het hoornvlies te bereiken. Deze bevindingen onderstrepen het belang van UV-bescherming door middel van zonnebrillen die zowel UVA- als UVB-stralen blokkeren, hoeden, en het zoeken naar schaduw tijdens piekuren van zonlicht om de risico’s van deze oogaandoeningen te verminderen.

Hoe u uw ogen kunt beschermen tegen UV-schade

Het dragen van zonnebrillen is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om uw ogen te beschermen tegen UV-gerelateerde ziekten. Bij het selecteren van zonnebrillen, kies een paar met het label UV400, wat aangeeft dat het beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Optometristen raden ook grote monturen aan zoals het Versace Medusa Biggie model of de RB4387 zonnebrillen van Ray-Ban die het grootste deel van het oog en ook de huid eromheen kunnen bedekken. Wraparound stijlen zijn ook een goede optie aangezien ze voorkomen dat de zon vanaf de zijkant van het gezicht binnenkomt. Optioneel kunt u uw zonnebrillen laten uitrusten met gepolariseerde lenzen die schittering verminderen en oogspanning verlagen en het contrast verbeteren voor verbeterde zichtbaarheid zelfs in zeer zonnige omstandigheden.

Voor extra bescherming, draag een zonnehoed met een brede rand om de delen van uw gezicht en ogen die niet bedekt zijn door zonnebrillen te beschaduwen. Een randbreedte van ten minste 8 centimeter wordt aanbevolen voor optimale zonbescherming. Die gemaakt van strak geweven stof of met een ultravioletbeschermingsclassificatie van 50 zijn het beste, aangezien dit betekent dat de hoed UV-stralen kan blokkeren. Het is vooral cruciaal om zonnehoeden op baby’s en kleine kinderen te zetten wiens huid gevoeliger is voor UV-straling. Hoeden zoals de Yoha Sun Hat van Baby Natura die een piek aan de voorkant hebben en een nekflap aan de achterkant, waardoor het gezicht, de nek en de oren in de schaduw blijven, zijn ideaal voor baby’s.

Van het verhogen van het risico op staar en AMD tot het veroorzaken van pijnlijke oogontsteking, UV-straling vormt een ernstige bedreiging voor uw zicht en ooggezondheid. Echter, door de eenvoudige maar effectieve maatregelen hierboven te adopteren, kunt u uw risico op UV-gerelateerde oogschade aanzienlijk verminderen.

 

Scroll naar boven