Wat is hier de correcte volgorde van voorrang? 99% heeft dit niet goed

Voorrang

Voor veel mensen is het al even geleden dat ze hun theorie-examen voor hun auto afgerond hebben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet verstandig is om je geheugen zo nu en dan op te frissen. En daarom vind je hier een pittige voorrangssituatie.

Voorrang

Het theorie-examen dat je moet afleggen voor je rijbewijs is er natuurlijk niet voor niets. Zonder regels zou het verkeer in de soep lopen en zou je elke dag moeten hopen dat je veilig van A naar B komt, en weer terug.

Een theorie-examen bestaat uit meerdere aspecten. Je moet de betekenis van borden kennen, maar moet ook weten hoe je moet handelen in situaties op de weg.

Een van de belangrijkste aspecten in het verkeer is natuurlijk voorrang verlenen als het moet. Het is echter nog belangrijker om te wanneer je dat doet.

Onderstaande voorrangssituatie is afkomtig uit het theorie-examen. Je ziet een voetganger, een gele, een rode en een blauwe auto. De vraag is wat hier de volgorde van voorrang is. De meeste mensen denken vermoedelijk dat de voetganger als eerste mag, maar dat is niet zo.

Voorrang

De juiste volgorde

In dit geval moet er als eerst rekening gehouden worden met bestuurders die zich op de voorrangsweg bevinden. Dat houdt dus in dat de gele auto (2) als eerst mag rijden.

De voetganger heeft de intentie om rechtdoor te gaan. Zoals je wellicht weet (of je weet het nu), moeten zowel de blauwe als de rode auto voorrang verlenen aan de voetganger (4). En dus mag deze als tweede. Als derde mag de rode auto (1) het kruispunt verlaten omdat deze een korte bocht maakt.

Degene die als laatst mag, is dus de blauwe auto (3). De juiste volgorde is dus 2, 4, 1, 3.

 

Scroll naar boven