Wat!? Is de Wagnerbaas toch nog in leven?

Wat!? Is de Wagnerbaas toch nog in leven?

In Rusland is iets opmerkelijks aan de gang. Amper een dag na de razendsnelle begrafenis van Wagnerchef Jeygeni Prigozjin lijkt hij al te zijn vergeten. En dat is vreemd. 

Vliegtuig

Vorige week was het groot nieuws: Jevgeni Prigozjin zou aan boord hebben gezeten van een vliegtuig, dat neerkwam vlakbij Moskou.

In eerste instantie leek niemand te geloven. Het was ook niet de eerste keer dat de Wagner-strijder officieel d00dverklaard was. Ook toen dook hij ineens weer op.

Vraagtekens

Maar goed, nu zou hij wel echt naar het hiernamaals geblazen zijn.  Het Kremlin kwam met een ultrakorte reactie en slechts een paar dagen later werd Prigozjin onder de grond gestopt.

Zijn stoffelijk overschot zou liggen op de Porochovski-begraafplaats aan de oostrand van Sint-Petersburg. Vladimir Poetin is niet naar de begrafenis gekomen. Dat riep in eerste instantie vraagtekens op. De twee kenden elkaar al jaren, maar de baas van Wagner had ook ‘hoogverraad’ gepleegd.

Nauwelijks belangstelling

Rusland verwachtte dat duizenden mensen naar de laatste rustplaats van Prigozjin zouden komen om hem een laatste eer te bewijzen.

Wat!? Is de Wagnerbaas toch nog in leven?

In plaatst daarvan komt er bijna niemand. Ook erg vreemd. Een verslaggever van het Algemeen Dagblad is ter plaatse, en stelt vragen aan bezoekers.

Wat opvalt, is dat de rustplaats er nogal amateuristisch uitziet. Het lijkt pijlsnel in elkaar geflanst. Een grafsteen staat er nog niet. Boven het graf staat een kruis.

Onderzoek afgewezen

En dan is er nog iets raars aan de hand. Want er zijn geen foto’s en beelden van de begrafenis. Het Kremlin wil Prigozjin het liefst zo snel mogelijk vergeten.

Dat blijkt ook wel uit het feit dat een internationaal onderzoek naar wat er met het vliegtuig waar de leider in zat, door de Russen is afgewezen. Zij vinden het niet nodig dat er iets onderzocht moet worden. Hoogst merkwaardig natuurlijk. Maar aan de andere kant logisch.

Als je het bekijkt vanuit het perspectief van Vladimir Poetin. Prigozjin heeft ‘verraad’ gepleegd, en dat kan de baas van de Russen hem niet vergeven.

‘Hij leeft nog’

Een bezoeker van de begraafplaats, genaamd Sergo, gelooft helemaal niets deze ‘schijnvertoning’. Net als veel Russen wil Sergo niet geloven dat Prigozjin echt naar het hiernamaals is.

”Hebben we een lichaam gezien? Nee. Hebben we beelden van de begrafenis? Nee. Hij is gewoon vertrokken en leeft nu ergens in het noorden.”

Wat denk jij? Is het echt verkeerd afgelopen met de Wagnerchef, of denk je dat het allemaal in scene is gezet? Laat het weten in de reacties!

Scroll naar boven