Wat!? Hugo de Jonge LOOG over betrokkenheid bij mondkapjesdeal

Hugo de Jonge

De alsmaar voortdurende soap over de omstreden mondkapjesdeal krijgt een bizarre wending, nu de rol van voormalig coronaminister Hugo de Jonge iets anders in elkaar blijkt te zitten dan hij eerder zelf heeft verklaard.

Dat blijkt uit documenten (waaronder WhatsApp-berichten tussen hem en Bas van Dungen) die de Volkskrant in haar bezit heeft.

Niet zijn verantwoordelijkheid

First of all was Hugo de Jonge als minister van Volksgezondheid helemaal niet belast met de inkoop van beschermingsmiddelen. Dit kwam op het bord van toenmalig minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark.

‘Niet betrokken bij deal’

Vorig jaar juni verklaarde De Jonge ‘niet betrokken’ te zijn geweest bij de miljoenendeal, waarmee Sywert van der Linden en zijn 2 compagnons een slordige 20 miljoen euro winst maakten.

Leugen

Nu blijkt dit een grove leugen. De Jonge nam op 10 april 2020, een dikke week voordat de overheid een order gunde aan Van Lienden, via WhatsApp contact op met Bas van den Dungen, de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën.

De Jonge maakte in appjes duidelijk dat hij wilde dat er een samenwerking tot stand kwam tussen zijn ministerie en zijn partijgenoot.

De conclusie die nu wordt getrokken, is dat de deal mede van de grond is gekomen dankzij de expliciete bemoeienis van Hugo de Jonge.

Non-profit voorstel

Zoals reeds bekend wilde Sywert ‘met hart voor de zorg’, ‘zonder winstoogmerk’ en ‘zonder belangen’ 120 miljoen mondkapjes leveren voor de corona pandemie. Hiervoor voerde hij een stichting zonder winstoogmerk op alias de Hulptroepen Alliantie.

In een morgen te verschijnen artikel van Follow The Money, wordt echter duidelijk dat Van Lienden en zijn partners vanaf het begin van plan hun mondkapjesdeal met de overheid via een commerciële bv uit te voeren. Deze werd daags voor de deal opgericht.

Update 12.54 uur: Hugo ontkent

Maar natuurlijk. Ondanks de overweldigende stapels bewijs ontkent De Jonge in alle toonaarden. ”De suggesties die worden gedaan, kloppen niet.”

”Alles is met de beste bedoelingen gebeurd en in de context van dat moment”, aldus De Jonge die zegt ”uit te zien naar het onderzoek.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven