Wakker worden! Duizenden mensen claimen 800 euro energietoeslag niet

Wakker worden! Duizenden mensen claimen 800 euro energietoeslag niet

Huishoudens met een laag inkomen hebben recht op 800 euro aan energietoeslag. Maar veel mensen zijn hier helemaal niet van op de hoogte en ‘vergeten’ de toeslag te claimen.

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Mensen die een bijstandsuitkering hebben, krijgen de toeslag automatisch op hun rekening gestort. Andere mensen met een laag inkomen, moeten zelf actie ondernemen.

In totaal hebben zo’n 400.000 Nederlanders recht op de toeslag. RTL Nieuws maakte een rondgang bij een aantal grote gemeentes en is tot de conclusie gekomen dat alleen daar al meer dan 10.000! Nederlanders (nog) geen actie hebben ondernomen. Ze laten het geld dus gewoon liggen.

Schaamte

Volgens Lisanne Hilterman, medewerker minimaregelingen bij de gemeente Haarlem, is dat voornamelijk te wijten aan schaamte. “Veel mensen durven geen hulp te vragen.” Hilterman zegt al veel mensen met een lager inkomen bereikt te hebben, maar stelt ook dat een bepaalde groep niet goed in beeld is.

Geen vertrouwen in overheid

Vakbond FNV krijgt naar eigen zeggen veel vragen over de toeslag en zij assisteren ook met de aanvraag. Linda Arends, vrijwilliger bij de vakbond, wil mensen op het hart drukken dat zij niet hoeven te vrezen dat de (r)overheid het bedrag later weer probeert terug te vorderen.

Arends stelt dat die angst leeft onder sommige mensen. Daarnaast is het vertrouwen in de overheid gezakt tot het nulpunt en is er ook nog een groep mensen die het papierwerk dat komt kijken bij de aanvraag, zo moeilijk vindt dat ze de toeslag niet aanvragen.

Minister Schouten: Overal hulp

Het bericht heeft ook minister Carola Schouten bereikt. ”Er is op veel plekken hulp zoals bij de kerk, moskee en ook op je werk, zegt Schouten. “En laat ik heel duidelijk zijn, het geld hoeft u niet terug te betalen. Er is geen effect op de uitkering. Deze regeling is er juist voor de mensen die het nu zwaar hebben.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven