Wanneer je naar de supermarkt gaat, heb je dagelijks keuze uit talloze vleesvarianten. Heb je zin in een stukje kip, koe, kalkoen, varken? Het ligt er allemaal. Maar wat zijn de effecten van vlees nu eigenlijk op onze gezondheid?
Een Amsterdamse arts is daar stellig over: vlees eten is ongezond. Hij weet zich gesteund door het Voedingscentrum die melden dat ’te veel vlees ongezond is’.
Waarschuwing in de winkel? Arts pleit voor stoppen met vlees eten https://t.co/Hfn6EsVKVd
— RTL Nieuws (@RTLnieuws) December 11, 2023
Net als sigaretten
Pieter Stokkers, maagdarmleverarts in het OLVG in Amsterdam heeft een brandbrief gestuurd naar het NRC. Hierin doet hij de suggestie om vleesverpakkingen te voorzien van waarschuwingen.
Net zoals dat ook al aan de orde is op pakjes sigaretten. Want, zo stelt Stokkers, ook aan vlees eten kleven risico’s voor de gezondheid.
In het artikel richtte hij zich ook tot zijn collega’s. “Dokters die vleeskroketten in de kantine naar binnen werken zijn als de rokende arts in de jaren 60: ongeloofwaardig.”
Wat is er dan zo ongezond?
Maar wat is nu eigenlijk exact het probleem? Als je een blik werpt op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, dan staat vlees daar nog tussen.
Stokkers begrijpt daar niets van. ”Dat is best opvallend.” Wie de schijf beter bestudeerd, merkt echter ook op dat er wordt aangeraden om meer plantaardig te gaan eten.
Volgens Stokkers kan te veel vlees consumeren voor een hoop problemen zorgen. Het kan leiden tot hart- en vaatziektes, maar ook tot overgewicht, diabetes, versleten knieën en auto-immuunziektes.
”Van rood vlees en bewerkt vlees is bekend dat dit het risico op kanker vergroot. Dat allemaal bij elkaar maakt dat ik zeg: We moeten minder vlees eten. Dat is wetenschappelijk goed onderbouwd.”
Advies
Iris Groenenberg, voedingsexpert, adviseert mensen niet meer dan 500 gram vlees te eten. De gemiddelde mens zit daar met zo’n 102 gram per dag flink boven.
Uit onderzoek blijkt dat mannen tussen de 65 en 79 jaar, gemiddeld 128 gram vlees per dag eten. Nederlanders eten op 90 procent van de dagen vlees.
Het RIVM stelt dat het voornamelijk om bewerkt vlees gaat. Hier kun je beroertes, diabetes type 2 en kanker van krijgen.
Het RIVM gaat nog verder: Voor elke 100 gram rood vlees verhoog je de kans op darmkanker met 17 procent. Ook kosten vleeseters de maatschappij handen vol met geld. Een Wageningse onderzoeker becijferde dat de belastingbetaler jaarlijks zo’n 1,1 miljard euro kwijt is aan extra ziektekosten.
De veronderstelling dat je vlees nodig hebt, kan volgens de experts de prullenbak in. Volgens Groenenberg kun je in plaats daarvan ook lekker peulvruchten, ei, ongezouten noten en tofu eten.
Milieu
En dan is er nog iets, want volgens arts Stokkers zijn vleeseters verantwoordelijk voor ontbossing en het verdwijnen van regenwoud.
”Door biefstuk te eten, vernietig je de natuur en doe je een onevenredig beroep op de aarde.” Toch verwacht Stokkers niet dat mensen meteen stoppen met vlees eten. ”Net als met roken, dat verwijnt ook niet van de een op de andere dag.”