Waarschuwing: stop met wild fruit plukken

Waarschijnlijk heb je als kind (en ook nu je ouder bent) best wel vaak wild fruit geplukt. Frambozen, of bosbessen en frambozen zien er heerlijk uit. Maar nu is er een waarschuwing uitgegeven. Aan wild fruit kleeft een groot gevaar.

Alarmbellen

Het RIVM laat alle alarmbellen af gaan. Geplukt fruit kan namelijk besmet zijn met de vossenlintworm. De gevolgen zijn niet te overzien.

Volgens het RIVM is de vossenlintworm een kleine lintworm die voorkomt in de ontlasting van vossen, honden en katten. In Nederland is hij massaal te vinden in Zuid-Limburg en in Oost-Groningen.

Uit onderzoek komt naar voren dat steeds meer vossen de parasiet bij zich dragen. Wild fruit dat laag hangt, kan zodoende in aanraking komen met de ontlasting.

Enorme gevolgen

Als jij dus zo’n ogenschijnlijk lekker braampje in je mond stopt, kun je besmet raken met de vossenlintworm. De gevolgen zijn niet te overzien.

Binnen vijf tot 15 jaar na besmetting, kun je namelijk klachten ontwikkelen die er niet om liegen. Je lever kan zelfs stoppen met functioneren en dat kan ervoor zorgen dat je het niet kunt navertellen.

Andere klachten zijn buikpijn, kortademigheid of geelzucht. De verschijnselen openbaren zich vaak pas na jaren, als ze in jouw lichaam al flink wat schade hebben aangericht.

Waarschuwing: stop met wild fruit plukken

Behandeling is wel mogelijk, maar mensen moeten langdurige medicatie slikken, waarbij ook operatief niet uitgesloten zijn. Het Voedingscentrum komt daarom met adviezen:

Pluk geen wilde vruchten

Het allerbelangrijkste advies: stop direct met wild fruit plukken. Ook paddenstoelen moet je laten staan. Hiermee kun je al nagenoeg voorkomen dat je besmet raakt.

Fruit koken

Wanneer je een eigen moestuintje, appel- of perenboom hebt, moet je op de grond gevallen fruit wassen en koken. De eitjes van de parasiet zullen dat niet overleven.

Waarschuwing: stop met wild fruit plukken

Handen wassen

Als je aan het tuinieren bent, draag dan handschoenen. Kom nooit in de buurt van vossenholen en vossenkadavers. Ook je hond en/of kat kan de vossenlintworm bij zich dragen. Wanneer je jouw hierdier aait, moet je vanaf nu je handen wassen!

Scroll naar boven