Waarom ouders minder geld zouden moeten uitgeven aan speelgoed en meer aan vakanties

Heb jij al een familievakantie ingepland? Als dat niet het geval is, kun je overwegen om er één te boeken. Reizen zijn niet alleen leuk, ze kunnen ook erg belangrijk zijn voor de emotionele groei van kinderen.

Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat familie-uitstapjes een diepgaande en blijvende invloed hebben op het algehele geluk en welzijn van kinderen.

Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Commercial Research heeft aangetoond dat ervaringsgerichte geschenken (bijvoorbeeld geschenken van vakanties of uitstapjes) een grotere impact hebben op kinderen dan materiële geschenken. Waarom is dit?

Om te beginnen is tijd doorbrengen op een nieuwe locatie erg belangrijk voor de hersengroei van een kind. Naar nieuwe plaatsen gaan of een nieuwe activiteit doen, helpt bij het ontwikkelen van delen van de hersenen die met alles samenhangen, van stressbeheer tot verbeterd leervermogen.

Kinderen die regelmatig op vakantie gaan, scoren hogere cijfers op het gebied van lezen, rekenen en algemene kennis dan hun leeftijdsgenoten die niet reizen. (En nee, het maakt niet uit waar ze naartoe gaan. Het kan Parijs, Frankrijk of Branson, Missouri zijn.)

Onderzoekers leggen uit dat vakanties, niet alleen op het moment gunstig zijn, maar ook op de lange termijn, omdat ze bijdragen aan het opbouwen van blijvende en positieve herinneringen.

Een studie uitgevoerd in Groot-Brittannië liet weten dat de meerderheid van de mensen koos voor gezinsvakanties voor het gezin als hun favoriete herinnering.

Met andere woorden, gezinsvakanties zorgen voor jarenlange herinneringen. Ze worden een deel van het weefsel van onze identiteit en de manier waarop we de wereld bekijken.

Het kan zelfs helpen bij het leren van kinderen over het besparen van geld en financiële planning (bijvoorbeeld door een spaarvarken te hebben waar het gezin het hele jaar door bespaart om te helpen speciale extra’s zoals souvenirs en ijs te betalen tijdens de reis).

Vakanties zijn ook goed voor ouders. Ander onderzoek toont aan dat ervaringsgerichte aankopen volwassenen ook gelukkiger maken dan materiële dingen.

Met andere woorden, alhoewel je het misschien meer zou gebruiken, zal die grote tv je minder plezier bezorgen dan een strandvakantie, althans volgens deze bevindingen.

Hetzelfde geldt voor meer speelgoed voor je kinderen. In plaats van een fortuin uit te geven aan speelgoed in de loop van een jaar, zijn ouderschapsexperts het erover eens dat je moet sparen en een familievakantie moet houden: je zult allemaal gelukkiger, rustiger en slimmer zijn door de ervaringen.

Bovendien kan het heel leuk zijn om je kinderen te verrassen met een familiereis! Kijk gewoon hoe deze ouders hun kinderen vertellen dat ze naar Disney World gaan:

Laat een reactie achter

Scroll naar boven