Waarom een oma van moeders kant zo belangrijk is voor een kind

Als je grootmoeders deelnamen aan je opvoeding, zijn je jeugdherinneringen waarschijnlijk vervuld met vreugde en het gevoel van veiligheid en comfort. Weinigen van ons hadden ooit gedacht dat er een verschil was in de manier waarop grootouders van vaderskant en moederskant hun kleinkinderen beïnvloeden. Volgens wetenschappers is er iets speciaals dat we van onze grootmoeders krijgen, los van hun liefde.

Wij hebben enkele theorieën bestudeerd over de rol van een grootmoeder van moederskant in het leven van een kind en dit is wat we hebben gevonden.

Wat delen we met onze grootouders?
genen overgeven aan familieleden

Genen zijn basiseenheden van erfelijkheid, opgebouwd uit DNA. Volgens de genetica delen grootouders gemiddeld 25% van hun DNA met hun kleinkinderen. We erven onze genen natuurlijk van zowel onze opa’s als van onze oma’s, maar volgens wetenschappers zijn het de grootmoeders van moederszijde die de meeste invloed hebben op de nakomelingen.

Onze grootmoeders hebben ons iets speciaals gegeven.
hand van oud en jong iemand

Grootmoeders van moederskant hebben een nauwere band met hun kleinkinderen, omdat zij bevallen van de moeders die op hun beurt de kinderen baren. In veel gezinnen dragen grootmoeders van moederskant vaak meer verantwoordelijkheid voor de kinderen en brengen ze meer tijd met hen door. Het is niet alleen de psychologische connectie die de rol van grootmoeders van moederskant zo belangrijk maakt, maar sommige theorieën suggereren dat genetisch gezien dat de genen van grootmoeders van vaderskant en moederskant ongelijk zijn.

Wetenschappelijke theorieën bewijzen dat er een sterke genetische band bestaat tussen grootmoeders van moederskant en hun kinderen.
oma en kleinkind

Één van de theorieën beweert dat het verschil in de manier waarop de grootmoeder van vaderskant en moederskant met hun kleinkinderen is verbonden, kan worden verklaard door de X-chromosoomverbinding.

Grootmoeders van moederskant hebben 25% X-verwantschap met zowel kleinzonen als kleindochters, terwijl grootouders van vaderskant één van hun X-chromosomen doorgeven aan hun kleindochters, maar niet aan hun kleinzonen. Dit maakt grootmoeders van vaderskant 50% X-gerelateerd aan hun kleindochters en 0% X-gerelateerd aan hun kleinzonen.

Een andere theorie suggereert dat de zogenaamde ‘vaderlijke onzekerheid’ de prikkel van grootouders om voor hun kleinkinderen te zorgen, sterk kan beïnvloeden. Vaderlijke onzekerheid houdt in dat mannelijke leden van het gezin er niet altijd zeker van zijn dat ze hun eigen kinderen grootbrengen, omdat ze zelf niet bevallen. Op de lange termijn kan het de betrokkenheid van vaderlijke familieleden, inclusief grootmoeders, verminderen in het verzorgingsgedrag ten opzichte van de nakomelingen.

Andere theorieën suggereren de unieke rol van de grootmoeder van moeders kant.
schattige foto van oma en haar kleinkind

Deze theorie, ontwikkeld door de Chileense romanschrijver en toneelschrijver Alejandro Jodorowsky, suggereert dat we van alle 4 de grootouders het nauwst verbonden zijn met onze grootmoeders van moederskant. Volgens zijn theorie kunnen onze genen een generatie “overslaan” en van onze grootouders rechtstreeks aan ons worden doorgegeven, wat kan worden bewezen door het feit dat sommige mensen meer op hun grootouders lijken dan op hun moeders en vaders.

vrouw houdt voeten van baby vast

De theorieën die we zojuist met je hebben gedeeld, spreken over de speciale rol van de grootmoeder van moederskant in het leven van een kind. We zijn echter allemaal verschillend en we hebben verschillende families met verschillende banden en relaties. Laten we dus dankbaar zijn en de liefde, zorg en wijsheid waarderen die onze grootvaders en grootmoeders ons geven, ongeacht de genetische verwantschap.

Wat vind je van deze theorieën? Was er een speciale band tussen jou en jouw grootmoeder of grootmoeders? Voel je vrij om je mening te delen in de reacties op Facebook!