VS beperkt Janssen-vaccin vanwege ‘levensbedreigende’ bijwerking

VS beperkt Janssen-vaccin vanwege 'levensbedreigende' bijwerking

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft besloten het coronavaccin van Johnson & Johnson voortaan alleen nog beschikbaar te stellen aan volwassenen wanneer andere goedgekeurde vaccins geen optie zijn. Dit omdat er grote zorgen zijn ontstaan over een mogelijk levensbedreigende bijwerking met bloedstolsels.

Het door de Amerikaanse farmaceut in Leiden ontwikkelde vaccin, in Nederland bekend als de Janssenprik, is een van de drie goedgekeurde coronavaccins in de VS.

Uitzonderingen

De ‘Janssenprik’ mag per heden alleen nog worden toegediend wanneer de twee andere goedgekeurde vaccins, van Pfizer en Moderna, niet beschikbaar zijn. Een uitzondering kan ook worden gemaakt wanneer iemand er zelf voor kiest om niet tweemaal geprikt te willen worden. Bij het Janssenvaccin is een prik voldoende. Tenminste, wanneer je alle oproepen om boosters niet meerekent.

Het is eveneens mogelijk om een J&J-vaccin toe te dienen aan mensen die last krijgen van extreem allergische reacties bij een spuit van Pfizer of Moderna, of wanneer mensen dreigen zich ”anders helemaal niet te laten prikken tegen corona”.

Zeldzaam

Hoewel de FDA zich grote zorgen maakt over de bijwerking, benadrukt het bureau dat ernstige bloedstolsels dankzij het vaccin ‘nauwelijks’ voorkomen.

Volgens cijfers gaat het om exact 60 mensen die te maken kregen met een bloedstolsel, waarvan er negen zijn overleden. De gezondheidsorganisatie meldt dat er in totaal zo’n 18 miljoen injecties werden ingespoten.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven