Vrouwen in de zorg hebben last van ‘vieze’ oude mannen met vunzige opmerkingen

Vrouwen hebben last van oude vieze mannetjes met vunzige opmerkingen

Maar liefst 11 procent van de vrouwelijke werknemers zegt last te hebben van ongewenst seksueel gedrag. Vooral in de zorg lijkt er geen ontkomen aan. Dat is de uitkomst van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS.

”Schatje kom me wassen”

Verpleegkundige Remke (34) haalt een voorbeeld aan waarmee zij vrijwel dagelijks moet dealen. “Hee schoonheid met je mooie ogen, kom jij me even wassen?” Volgens Remke zijn het “vooral oudere mannen” die zich schuldig maken aan seksueel wangedrag. “Het lijkt onschuldig, maar wij als zorgverleners moeten erg veel slikken.”

Dat beaamt (docent) verpleegkundige Maaike (27). Ze zegt tegenover RTL Nieuws weleens bij haar heupen gegrepen te zijn en voelde zelfs een hand afzakken naar haar billen. ”Het hoort niet bij mijn werk, ik ben een professional”, zo vertelt ze.

Groot verschil tussen mannen en vrouwen

Onderstaande grafiek laat zien dat vrouwen veel vaker slachtoffer zijn van grensoverschrijdend seksueel gedrag op het werk dan het tegenovergestelde geslacht. In een leeftijdscategorie tussen de 15 – 75 jaar, zegt maar liefst 11 procent van de vrouwen hier last van te hebben. Nog eens 3 procent geeft aan dat hun directe leidinggevenden of collega’s zich schuldig maken aan dergelijk gedrag. Ter vergelijking: bij mannen liggen deze percentages op respectievelijk 2 en 1 procent.

Ongewenste seksuele aandacht 2021

‘Je neemt het voor lief’

Volgens Maaike leeft onder verpleegkundigen het idee dat ”seksueel getinte opmerkingen of kleine handtastelijkheden er nu eenmaal bijhoren”, terwijl dat absoluut niet zo is. ”Je wil de beste zorg geven die er is, daarnaast is de administratieve last al heel hoog en je ziet de patiënt na zo’n opmerking weer, dus je wil er ook niet altijd een punt van maken. Soms neem ik het voor lief en bespreek ik het eventueel later.”

Zorgpersoneel verreweg het vaakst slachtoffer

Zoals gezegd richt de enquete zich niet alleen op zorgpersoneel. Toch valt uit onderstaande grafiek van RTL Nieuws op te maken dat deze beroepsgroep het meest vaak gebukt gaan onder seksueel grensoverschrijdend gedrag. Opmerkelijk is dat ‘kassameisjes’ ook vaak te maken krijgen met schunnig gedrag.

Beroepsgroepen met meeste ongewenste seksuele aandacht 2021

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven