Vrouw uit Congo weigert woning en mag nu gratis in hotel slapen

Vrouw uit Congo weigert woning en mag nu gratis in hotel slapen

Een Congolese vrouw die recent een sociale huurwoning in Haarlem weigerde, mag voorlopig lekker gratis in een fraai hotel in de stad verblijven. De gemeente zal alle kosten die de vrouw maakt op zich nemen. Dat is duidelijk geworden uit een spoedzitting, die gisteren plaatsvond.

Woning weigeren

De Congolese vrouw weigerde in september een huurwoning van maar liefst 91 vierkante meter. De vier slaapkamers en een grote zolder waren volgens de vrouw niet groot genoeg.

De vrouw woonde al twaalf jaar in het azc en heeft vijf kinderen. De vader zou niet (meer?) in beeld zijn. Het COA bood haar een woning aan, maar die zou niet aan de eisen van de vrouw hebben voldaan. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van het COA, bleef ze weigeren.

Daarop werd er een kort geding tegen haar aangespannen. De uitkomst hiervan was dat de vrouw en haar kinderen vorige maand het azc moesten verlaten.

Niet naar familie

En dus kwam de familie op straat te staan. De vrouw heeft familieleden in België, maar is daar niet heen gegaan. Ze meldde zichzelf gewoon weer opnieuw bij de opvang.

Inmiddels heeft de vrouw een advocaat in de arm genomen. Tijdens een spoedzitting is gisteren besloten dat de vrouw en haar kinderen gratis in een hotel mogen overnachten. De gemeente Haarlem zal alle kosten op zich nemen. De rechter wil niet dat de familie op straat beland.

Vrouw uit Congo weigert woning en mag nu gratis in hotel slapen

Spreekt de taal niet

De rechter wilde ook weten of de vrouw ‘zelfredzaam’ is. Haar raadsman Joris Sprakel vindt van niet. De vrouw woont al 12 jaar in ons land, maar spreekt geen woord Nederlands. Ook haar Engels is barslecht.

Haar advocaat vindt bovendien dat de vrouw helemaal geen begeleiding krijgt. ”Ex-gedetineerden krijgen wel een intensieve begeleiding. Zij niet!”

Vrouw heeft spijt

De goedgelovige raadsman heeft veel begrip voor de situatie van de vrouw. Sprakel denkt dat zijn cliënte de consequenties van het woning weigeren niet goed heeft begrepen. ”Ze wist denk ik niet dat ze dan dakloos zou worden.”

Inmiddels heeft de vrouw spijt. De vraag is nu wat er gaat gebeuren. De rechter moet gaan bepalen of de vrouw nog recht op opvang heeft. Wanneer dat het geval is, zal ze alsnog een woning krijgen. De advocaat wil ook weer gaan aankloppen bij het COA.

Scroll naar boven