Vrouw uit Bodegraven heeft ‘krabben invasie’ in huis: “walgelijke geur”

Krabben in de dakgoot, onder de deurmat, achter de tuinset en op de muren. Flory de Ruiter uit Bodegraven voelt zich er ‘helemaal beroerd’ door. Al ruim een week ervaart ze ernstige overlast van de tienpotigen uit de Rijn en vreest ze voor een nieuwe plaag.

Grote exemplaren

‘Het waren geen kleine krabbetjes, maar grote exemplaren. Echt zo vies.’ Haar foto’s en video’s laten niets aan de verbeelding over. Flory de Ruiter woont naar eigen zeggen op de mooiste plek van Bodegraven: aan de oever van de Rijn. Toch stond het huilen haar de afgelopen dagen nader dan het lachen.

‘Ze kwamen met zoveel tegelijk, het was echt verschrikkelijk’, blikt ze terug op de krabbeninvasie. ‘En dan die stank, ongelooflijk. Al die dode krabben op straat. Ja, wat doe je dan? Dan pak je de bezem er maar weer bij. Nee, die geur was niet te harden.

Overal in huis

Afgelopen vrijdag stond Flory rustig in de keuken in haar soep te roeren, toen ze boven haar hoofd getik hoorde. ‘Wat denk je? Zit er een krab in de afzuigkap. En bij de buren kwamen ze door de brievenbus heen. En dan hoor ik mensen over ‘krabbetjes’ praten.

Er doen meerdere verhalen de ronde dat de beesten massaal bij Bodegraven uit de Rijn kruipen. Flory de Ruiter denkt dat het aan de sluis ligt. ‘Als deze open staat, is de stroming heel erg sterk. Krabben worden daar doodmoe van en komen dan op de kade.’ Maar zeker weten doet ze het niet.

Als ze eenmaal aan land zijn, blijven ze zo’n drie dagen in leven. ‘Daarna sterven ze massaal en dan krijg je die vieze lucht. Niet normaal was dat. Onze schoonzoon kwam van het weekend langs en die vertelde het ook, dat je het buiten zo goed ruikt.’

Bodegraven reageert

Een woordvoerder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk laat inderdaad weten er niet zoveel mee te kunnen. ‘Buiten dat wij het heel erg vervelend voor de mensen vinden. Gelukkig is de piek voorbij, want woensdag was deze op zijn hoogtepunt’, zegt de gemeentewoordvoerder.

flory heeft er genoeg van, en denkt bovendien dat dit slechts het begin is: ‘Mijn man denkt dat die hoge waterstanden in Duitsland voor problemen gaan zorgen. Dat komt natuurlijk allemaal hierheen. We zien het wel.’ Ook deze week waren er nog krabben langs de Rijnoever te zien.

Scroll naar boven