Vrouw stort duizenden euro’s naar buitenlands liefje, klaagt ING aan

Vrouw stort duizenden euro's naar buitenlands liefje, klaagt ING aan

Je hebt vast wel eens gehoord van ene ‘Simon Leviev. De Israëlische meesteroplichter stond centraal in de Netflix-documentaire Tinder Swindler. Een van de vrouwen die in zijn praatjes trapte, is Ayleen Charlotte. Zij heeft ING aangeklaagd.

ING

Leviev, een gehaaide vrouwenverslinder, nam ook Ayleen Charlotte uit Nederland in de maling. Hij kreeg haar zover dat ze tienduizenden euro’s naar hem overboekte.

Een groot deel van dat geld is via ING-bankrekeningen bij Levies terechtgekomen. Charlotte vindt dat de bank haar hiervoor had moeten waarschuwen en heeft de bank aangeklaagd. Gisteren stonden de vrouw en de ING bank tegenover elkaar in de rechtszaal.

Schulden

Charlotte dacht dat Simon echt verliefd op haar was. Hij presenteerde zichzelf als een zoon van steenrijke diamantair. En de Nederlandse vrouw geloofde alles.

Ze was zo in de ban van hem, dat ze letterlijk alles voor hem deed. Ze stortte tienduizenden euro’s naar hem, en belandde in de schulden. Zelfs bij haar eigen vrienden en familie sloot ze leningen af. Het geld stortte ze direct door naar Simon Leviev.

Toen ze er uiteindelijk achter kwam dat ze een van Simons denkbeeldige vriendinnetjes was, ging ze er mentaal helemaal aan onderdoor. Ze liep een trauma op, was niet meer in staat om te werken heeft jarenlange therapie gevolgd om er bovenop te kunnen komen.

ING

Charlotte richt haar pijlen nu op de ING. Ze beweert dat de bank meerdere signalen heeft gekregen waarbij bleek dat er hier sprake was van oplichting.

Ze vindt dat de ING haar had moeten waarschuwen toen ze voor het eerst geld overmaakte naar Leviev. Dat zou haar ‘veel ellende hebben bespaard’.

Zorgplicht

Volgens de ING waren er helemaal geen signalen. En dus ziet de bank niet in waarom zij Charlotte hadden moeten inlichten en stelt ook dat het dus niet onder de zorgplicht valt.

Banken moeten transacties monitoren op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van bijvoorbeeld terr0risme (Wwft).

De bank stelt dat die monitoring niet bedoeld is om klanten te behoeden voor datingfraude. Sterker nog, wanneer de bank een ‘onregelmatige’ transactie opmerkt, lichten zij de financiële autoriteiten in en absoluut niet de klant, zo meldt de ING.

Katvanger

Leviev had in Nederland een jonge vrouw, E., als katvanger ingezet. Hij mocht haar ING-rekening gebruiken, waarna deze vrouw het geld weer doorstortte naar de creditcard van Leviev.

Charlotte en haar advocaten noemen het ‘verbijsterend’ dat de bank niets deed toen er grote bedragen op de rekening van E. verschenen, die meteen werden overgeboekt naar het buitenland. Volgens Charlotte, zelf ook ING-klant, had ze veel eerder wakker kunnen worden als ze een melding had gekregen.

Richtlijnen

ING vindt het heel erg dat Charlotte in de praatjes van Simon Leviev is getrapt, maar zegt niks verkeerd te hebben gedaan. De bank wijst op haar eigen verantwoordelijkheid.

Charlotte had hem niet alles haar creditcard gegeven, maar ook al haar pincodes. De ING stelt dat Charlotte hiermee tegen de richtlijnen van de bank heeft gehandeld en weigert Charlotte ook maar een cent te vergoeden van al het geld dat ze zelf heeft gestort.

Crowdfunding

De bank stelt ook dat de eventuele schade die Charlotte heeft opgelopen, verrekend moet worden met de opbrengsten van een speciaal voor de drie bekende Swindler-slacht0ffers is opgericht. Bovendien heeft Charlotte nog kleding van Leviev in beheer, en dat heeft ze verkocht.

Fantast

Desalniettemin vindt Charlotte de zaak ‘vreselijk’. In de eerste zaak werd ze door de ING ”volledig de grond ingetrapt”, een fantast genoemd en iemand die te veel naar Netflix kijkt.

Op 28 november aanstaande zal de rechter uitspraak doen.

 

Over de auteur

Scroll naar boven
------DEBUG------