Vrouw saboteert live uitzending Russisch staatsjournaal

Vrouw protesteert tegen de oorlog

Sociale media barst uit zijn voegen, nu er beelden zijn opgedoken van een vrouw die een live uitzending van het Russische staatstelevisie kanaal Channel 1 probeert te saboteren.

Naar verluidt gaat het om Maria Ovsyanikova, een medewerkster die al jarenlang bij de zender in dienst is.

‘Geloof niet in propaganda’

De gelekte video duurt slechts 10 seconden. Te zien is hoe de vrouw in een live uitzending opeens achter een televisiepresentator opduikt met een papieren bord.

Hierop staat zowel in het Russisch als in het Engels de boodschap: ‘Stop de oorlog! Geloof niet in propaganda! Ze liegen tegen je!’

Ook tracht de vrouw door de uitzending heen te praten. De presentatrice doet net alsof er niets aan de hand is en gaat door met oplezen van de autocue.

‘Ik schaam me heel erg’

In een eerder opgenomen video laat de vrouw, die een Russische moeder en een Oekraïense vader heeft, weten zich ’te schamen’ voor haar werk bij Channel 1. “Helaas heb ik de afgelopen jaren voor Channel 1 gewerkt met propaganda voor het Kremlin.”

Onmenselijk regime

En Ovsyanikova gaat verder. “Wat er nu in Oekraïne gebeurt, is een misdaad en Rusland is de agressor. De verantwoordelijkheid voor deze agressie ligt bij één man: Vladimir Poetin. We keken gewoon zwijgend naar dit onmenselijke regime. Nu heeft de hele wereld zich van ons afgekeerd.”

Met gevaar voor eigen leven

Het staatskanaal Channel 1 predikt exact wat Poetin wil. Zo maakt de zender Russische burgers wijs dat de soldaten bezig zijn Oekraïne te denazificeren.

Haar actie kan Ovsyanikova duur komen te staan. Bij recente protesten tegen het intolerante regime, de dictatuur, zijn inmiddels duizenden mensen gearresteerd. Zij kunnen gevangenisstraffen krijgen van vele jaren.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven