Vrouw laat zien hoe je precies kunt achterhalen wat Google van jou weet

Vrouw laat zien hoe je precies kunt achterhalen wat Google van jou weet

Op internet circuleert een filmpje waarin een vrouw laat zien wat je moet doen om te zien wat Google over jou heeft opgeslagen. En dat gaat heel ver.

Anno 2023 hebben we het allemaal wel zo’n beetje geaccepteerd, dat sommige apparaten die we gebruiken eigenlijk best wel wat informatie over ons hebben opgeslagen.

In de meeste gevallen weten ze je naam, adres, telefoonummer en zelfs bankdetails. Op het internet gaat meer informatie van je rond dan je zelf denkt.

Opmerkelijk

Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe het kan dat er op internet een advertentie verschijnt over een onderwerp waar je kort daarvoor nog over gesproken hebt?

Of hoe het komt dat sommige advertenties dusdanig nauwkeurig zijn, dat je jezelf begint af te vragen hoe dat precies kan?

TikTok-gebruiker @yorgoandlea deelt een video waarin ze uitlegt hoe je precies kunt ontdekken welke gegevens Google van jou weet, en dus gebruikt om je te verleiden middels advertenties.

Google

In de video gaat de vrouw naar Google en zoekt naar ‘ad settings google’ (advertentie-instellingen Google). Wanneer ze dan is ingelogd, heeft ze toegang tot een hele lijst waar Google haar allerlei persoonlijke informatie laat zien. Dit is echt ontzettend bizar.

De vrouw ziet bijvoorbeeld haar leeftijd, geslacht en zelfs de talen die ze spreekt. Ook krijgt ze te zien waar Google van denkt dat ze daar interesse in heeft. Er staat ‘architectuur en audio-spullen’.

Kijk zelf!

De vrouw is natuurlijk niet de enige die dit kan zien. Je kunt het zelf ook opzoeken. Hiervoor neem je de volgende stappen in je Google account:

  • Ga naar je Google-account
  • Klik op ‘manage’
  • Klik op data and privacy
  • Selecteer ‘my add centre’

Google legt uit dat het jouw informatie gebruikt om advertenties te tonen. Ze kunnen zelfs zien of je een relatie hebt, ouder bent, je opleiding en…of je een huis bezit.

Woman Shows How To Find Out What Google Knows About You

Verontrustend

Het is behoorlijk verontrustend om te zien hoeveel informatie de zoekmachine van jou opslaat. Vooral wanneer je jezelf niet kunt herinneren dat je die informatie ooit hebt verstrekt.

Onder de video verschijnen duizenden reacties. Mensen lijken vooral verbaasd te zijn over wat Google allemaal van hen weet.

Als je niet zeker weet of je nog langer gepersonaliseerde advertenties wilt ontvangen, kun je ze uitschakelen en je privacy-instellingen aanpassen in je Google-account.

Scroll naar boven