Vrouw krijgt enorme rekening na heengaan kat en is zo overstuur dat ze geen afscheid kan nemen

Vrouw krijgt enorme rekening na overlijden kat en is zo overstuur dat ze geen afscheid kan nemen

Veel mensen weten wellicht niet dat de tarieven voor medische zorg voor dieren niet gereguleerd zijn. Om die reden kunnen dierenartsen vragen wat ze willen. Dus als je jouw kat, hond of ander huisdier brengt is het raadzaam om op te letten.

Een dierenarts uit Amsterdam deed dat, met als resultaat dat Fadoua (34) totaal in paniek raakt. ”Ik was zo overstuur dat ik geen afscheid kon nemen.”

Kat

Het 14 maanden oude katertje Simba van Fadoua (34) uit Amsterdam viel van drie hoog naar beneden. De Dierenambulance bracht het diertje naar een medisch centrum in Amsterdam-West.

Dat centrum blijkt onderdeel van een buitenlandse keten. Simba was niet op haar pootjes terechtgekomen en de dierenarts rekende 2.500 euro voor de operatie. Een krankzinnig tarief.

Fadoua is dol op Simba, maar kan dat eigenlijk niet betalen. Toch zet ze alles op alles om het te betalen. ”Ik mocht gelukkig wel in termijnen betalen.”

Vrouw krijgt enorme rekening na overlijden kat en is zo overstuur dat ze geen afscheid kan nemen

Heengegaan

Op de ochtend van de operatie krijgt Fadoua een belletje. Het ging niet goed met Simba. Fadoua springt in haar auto en gaat naar de kliniek.

Daar aangekomen krijgt ze te horen dat Simba niet meer in leven is. De operatie was goed verlopen, maar er waren meerdere complicaties. De dierenarts vertelt Fadoua dat ze even 7.000! euro moet betalen.

Korting

Fadoua is schoonmaakster en verdient 1.300 euro netto per maand. ”Hoe moet ik mijn huur dan betalen?” Maar de dokter heeft geen compassie voor haar. Hij zei: ”We kunnen niets voor u betekenen. Start maar een GoFundMe (Inzamelingsactie).”

Wat er dan gebeurt is op zijn minst apart te noemen. De arts geeft een korting van 2.000 euro, maar Fadoua moet de rest in termijnen betalen.

”Ik moest vijf keer 1.000 euro betalen. Hoe dan?” Uit wanhoop en verdriet gaat Fadoua akkoord. ”Ik was heel verdrietig. Ze (Simba) lag op tafel, maar niemand had tijd voor mij. Het ging alleen maar over de rekening en een handtekening die ik van hen moest zetten.”

Uiteindelijk schiet Fadoua’s werkgever het bedrag voor. Daardoor hoeft ze het niet bij een bank te lenen. Ze is inderdaad een GoFundMe begonnen.

”Het ergste is nog: ik was zo overstuur dat ik geen afscheid van Simba heb kunnen nemen.

Kosten

Uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa blijkt dat 34 procent van de ondervraagden grote moeite heeft met het betalen van medische kosten voor hun duur.

Na onverwacht hoge kosten moet 22 procent van de mensen zelfs een lening afsluiten. Zeven procent van de ondervraagden  heeft hun dier moeten laten inslapen, omdat ze de kosten simpelweg niet kunnen betalen. Het is schandalig en verdrietig.

Dierenartsen vragen wat ze willen

Sinds 2012 moeten dierenartsen 21 procent btw doorberekenen. Tandartsen hoeven dat bijvoorbeeld niet. De tarieven voor een tandarts liggen vast, dierenartsen mogen vragen wat ze willen. Het probleem is verder dat veel praktijken in handen zijn gekomen van buitenlandse ketens, en die vragen gerust het viervoudige, zeker voor spoedhulp ’s avonds of in het weekend.

Scroll naar boven