Vrouw fietst 1 kilometer te hard door een woonwijk, wordt op de bon geslingerd

Vrouw fietst 1 kilometer te hard door een woonwijk, wordt op de bon geslingerd

Een Duitse vrouw is op de bon geslingerd omdat ze sneller heeft gefietst dan is toegestaan op een woonerf. Nadat er een correctie was toegepast, bleef er 1 kilometer per uur ’te snel’ over. De vrouw moet daar dertig euro voor betalen.

Stapvoets rijden op woonerf

Op een woonerf mag je in Duitsland niet te snel fietsen. Na een correctie van drie kilometer, bleef er een snelheid over van 11 kilometer per uur. En dat is een hele kilometer te hard.

Vrouw fietst 1 kilometer te hard door een woonwijk, wordt op de bon geslingerd

De vraag is hoe hard je eigenlijk mag rijden/fietsen op een woonerf. Volgens de wet bij onze oosterburen mag je stapvoets op een woonerf rijden. Maar hoe hard dat precies is, staat niet op borden aangegeven. Daardoor is het onzettend onduidelijk en dat zorgt voor irritatie.

De Duitse wet schrijft voor dat met ‘stapvoets’ een snelheid van 10 kilometer per uur wordt bedoeld. De vrouw reed dus een kilometer ’te snel’, en moet 30 euro boete betalen.

Woonerf Nederland

Net zoals in Duitsland, is het ook in Nederland onduidelijk wat stapvoets nu precies betekent. Bij ons bedraagt dat vijftien kilometer per uur. De Hoge Raad stelde dat vast in het jaar 1998.

Automobilisten hebben vaak geen idee dat het om 15 kilometer per uur gaat, omdat de borden die dit moeten aangeven, er vaak helemaal niet staan.

In 2012 beloofde het toenmalige kabinet met een nieuw bord te komen. Je raad het al: dat bord is er nooit gekomen en dus doen wijkbewoners het zelf maar. In veel gemeenten hebben inwoners stickers op lantaarnpalen geplakt waarop staat dat er 15 kilometer per uur gereden mag worden.

Scroll naar boven