Vreselijke vondst in wrakstukken Titan, experts zijn in shock

Nieuwe informatie: Dit is hoe het mis ging met de Titan

De Amerikaanse kustwacht heeft bekendgemaakt dat er ‘menselijke resten’ zijn aangetroffen tussen het puin en bewijsmateriaal van de vergane duikboot Titan.

De resten werden ‘binnen het wrak’ van de duikboot gevonden, zo meldt de kustwacht in een persbericht. Het nieuws volgt minder dan een week nadat de autoriteiten meldden dat het schip was geïmplodeerd in de Noord-Atlantische Oceaan. Alle inzittenden zijn hierbij omgekomen.

Analyse

Amerikaanse medische professionals zullen de gevonden resten op korte termijn analyseren. Pelagic Research Service, dat de op afstand bestuurbare voertuigen bezit die de Titan naar de oppervlakte bracht, heeft het offshore werk met succes voltooid, aldus CNN.

Wreckage of Titan submersible is brought ashore

Brokstukken

Wat er is gevonden is een wit paneelachtig stuk, dat vrij groot is. Ook een ander onderdeel met draden en snoeren werden door het bedrijf uit zee gevist.

Het was niet meteen duidelijk wat deze onderdelen precies waren. De Titan was gemaakt van koolstofvezel en titanium en woog in totaal zo’n 23.000 pond.

Pelagic Research Service stelt dat hun personeel inmiddels 10 dagen non-stop gewerkt heeft, met alle fysieke en natuurlijk ook de mentale uitdagingen van deze klus. Ze kijken ernaar uit om de missie af te ronden en terug te keren naar hun geliefden”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Experts stomverbaasd

Het feit dat er grote brokstukken boven water zijn gehaald, verbaast experts. Zij dachten dat er, gezien de kracht van de implosie, vrijwel niets overgebleven zou zijn van de Titan.

Tom Maddox, CEO bij Underwater Investigators, vertelt tegen Daily Mail dat onderzoekers ‘in shock’ waren toen ze zagen welk formaat de brokstukken hebben.

”Velen van ons hadden het idee, gebaseerd op eerdere gebeurtenissen, dat de Titan volledig verpulverd zou zijn. En dan gaat het vooral om de niet-titanium onderdelen.”

”Dat had ons onderzoek een stuk moeilijker gemaakt. Doordat de stukken zo groot zijn, hebben we meer puzzelstukjes samen te voegen. We zullen een reconstructie maken.”

Waardoor ging het mis?

De vraag waarop iedereen een antwoord wil hebben, is hoe het nu precies mis kon gaan? Professional Graham-Jones, werkzaam aan de universiteit van Plymouth, wijst twee mogelijke oorzaken aan.

In de eerste plaats was dat het raam. Die voldeed niet aan de veiligheidseisen om zo diep te gaan als waar het wrak van de Titanic ligt.

Tegen The Sun zegt hij: ”Ik denk dat Stockton Rush, de verantwoordelijke voor dit alles, grove fouten heeft gemaakt. Hij heeft te veel vertrouwd op zijn eigen berekeningen.”

”Er zijn vermoedelijk kleine scheurtjes in het raam ontstaan. Die werden eerst misschien niet gezien, maar werden steeds groter. Uiteindelijk werden de scheuren kritiek.”

Elektriciteit

Een ander probleem met het schip was mogelijk de corrosie van de elektronica die werd gebruikt om het te besturen. Dat zou dan weer veroorzaakt kunnen zijn door lekkende delen van het schip.

Scheuren in de constructie

Mogelijkheid nummer drie is de structuur van de Titan. Wanneer je naar de Titanic afdaalt, had de Titan bestand moeten zijn tegen een immense druk van het water.

Kleine scheurtjes in de Titan zouden de duikboot zwakker gemaakt hebben. Specifiek op de onderdelen zoals het raam en alles wat van koolstofvezel was gemaakt.

Kortom, er zijn een aantal oorzaken mogelijk die verband houden met implosie. Op korte termijn zal er meer duidelijk worden, als het onderzoek is afgerond.

Titan verdwenen

Op zondagochtend 18 juni vertrok de Titan, op weg naar de Titanic. Een uur en 45 minuten later verloor de onderzeeër het contact met de Polar Prince, het moederschip.

Volgens OceanGate zelf was er voor maximaal 96 uur zuurstof aan boord. Er waren vijf personen in de duikboot: Stockton Rush (61), zakenman Shahzada Dawood (48), zijn zoon Suleman (19) en de Britse zakenman Hamish Harding (58). De Fransman Paul-Henry Nargeolet (58) completeerde het gezelschap.

Mogen zij rusten in vrede.

Scroll naar boven