Vreselijke beelden: vandalen slopen alle kransen voor Dodenherdenking

Vreselijke beelden: vandalen slopen alle kransen voor Dodenherdenking

Gisteren was het in Nederland Dodenherdenking. Traditiegetrouw herdenken we de mensen die het leven hebben gelaten gedurdende de Tweede Wereldoorlog. In veel plaatsen in Nederland worden hiervoor dan ook kransen gelegd.

Rijswijk

Maar in Rijswijk zijn de kransen na de ceremonie door nog onbekende vandalen compleet vernield. De daders hebben ze eerst uit elkaar getrokken, om ze vervolgens in de sloot van park Hofrust te gooien. In de buurt is enorme onrust ontstaan.

Het is niet bekend wanneer de kransen exact in het water zijn gegooid, maar vanmorgen werden ze opgemerkt door een ‘sympathisant’ van de lokale partij Rijswijks Belang.

Politie

De voorzitter van de partij, Marc Weterings, meldt aan Hart van Nederland dat hij vanmorgen vroeg een bericht kreeg en daarop meteen de politie en handhaving heeft gebeld. ”Ik heb er geen goed woord voor over”, aldus Weterings die enorm geraakt is.

De kransen zijn uit het water gehaald en er is geprobeerd ze zo goed mogelijk op te knappen. ”Ze hebben veel waterschade opgelopen. Tenminste tweederde is weggeslagen.”

Geen respect

Weterings is vanzelfsprekend helemaal kapot van wat er is gebeurd. Hij heeft geen idee wie verantwoordelijk is, maar ”je merkt dat steeds minder mensen respect hebben voor deze tradities.”

”Steeds meer tradities en herdenkingen worden ons ontnomen. Vanuit mijn partij zullen we ervoor waken dat we dat in ere houden.”

Cameratoezicht

Het lijkt Weterings een puik plan om voortaan mobiel cameratoezicht te gaan houden. ”En ik roep getuigen en mensen met camerabeelden op de politie te verwittigen.”

Breda

In Breda werd de ceremonie voor Dodenherdenking gisteren overigens bruut verstoord. Een dronken man vertelde aan iedereen dat hij veteraan is, en begon tijdens de twee minuten stilte te schreeuwen. Een omstander en een agent grepen direct in en voerden hem af.

Scroll naar boven