Vreselijke beelden: Scheidsrechter zakt plotseling in elkaar

Tijdens een voetbalwedstrijd tussen de U17 van Thes Sport en Belisia SV bij onze zuiderburen zakte gister de arbiter van dienst na dertig minuten plotseling in elkaar.

Scheidsrechter

De beelden staan nog steeds op de netvliezen van de spelers en iedereen die aanwezig was op het sportpark. Rond 15.00 uur staat de thuisploeg met 3-0 voor.

En dan gebeurt het: een van de spelers ziet de scheidsrechter plotseling in elkaar zakken. Hij schreeuwt naar de zijkant, waar afgevaardigden direct in actie komen.

Actie

Erwin Gijzen van Belisia vertelt tegen Het Nieuwsblad: ”Eerst hebben we hem in een veiligheidshouding gelegd. We hebben zijn hoofd ondersteund.”

”We probeerden hem te kalmeren, maar al snel werd duidelijk dat we hem gingen verliezen. Er moet razendsnel actie worden ondernomen.

Defibrillator

De scheidsrechter wordt op zijn rug gedraaid. Omstanders rennen naar het AED-toestel. Sinds 1 juli jongstleden is voor alle voetbalclubs verplicht er een te hebben.

”De hartmassage heeft toch zo’n tien minuten geduurd”, zo stelt Marc Lievens die technisch verantwoordelijke is bij Thes Sport.

”Serge en zijn collega hebben schitterend werk geleverd. Na tien minuten was de MUG en de ziekenwagen ter plaatse. De scheidsrechter werd afgevoerd.”

”De spoedarts heeft ons verteld dat de man het niet gehaald zou hebben zonder hulp.”

Traag

De 59-jarige man werd overgebracht naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. ”Ze hebben hem daar in slaap gehouden om hem te laten herstellen.”

”Vanmorgen kregen we telefoon dat hij is ontwaakt. Hij is momenteel nog wat traag van reactie, maar dat zou normaal zijn.”

EHBO-cursus

Dat afgevaardigen van beide clubs wisten hoe ze moeten handelen, is geen toeval. ”We werken al twee jaar samen met het Rode Kruis.”

”Vorig jaar hebben alle trainers een EHBO-cursus gevolgd. Dit jaar zijn de oudste spelers aan de beurt. Dit bewijst dat dat wel degelijk zijn heeft.”

Spelers aangeslagen

Frank Dreesen, de trainer van Belisa, heeft zich over de spelers ontfermd. ”Ik heb ze van het veld gehaald. Ze stonden eerst samen rond de scheidsrechter, maar hadden geen idee wat er gebeurde.”

”Ze waren flink aangeslagen in de kleedkamer.” De wedstrijd is uiteraard niet meer uitgespeeld. Er zal laten besloten worden wat er met het restant gebeurt.

Scroll naar boven