Vreselijk ongeluk nadat parkeergarage ziekenhuis 6 verdiepingen ineenstort

ingestortte parkeergarage

Gisterenavond stortten meerdere verdiepingen van de parkeergarage van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein in. Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt of vermist onder het puin. Een woordvoerder van de veiligheidsregio bevestigde dat er geen aanwijzingen zijn dat er iemand aanwezig was.

Zoektocht in de garage

Specialistische teams van Urban Search and Rescue Nederland doorzochten de garage met behulp van drie speurhonden, die nergens aansloegen. Ook was een specialistisch team van de brandweer ter plaatse om de veiligheid van het gebouw te controleren. Drones werden ingezet om beelden van de ingestorte helling te maken. Het ziekenhuis heeft al zijn personeel geïnformeerd.

Op basis van deze informatie concludeerde de veiligheidsregio dat er niemand aanwezig was toen de helling instortte. “Er zijn op zes verdiepingen hellingen van oprijlanen ingestort”, aldus de woordvoerder. Op het moment van de instorting bevond zich één persoon in de garage. Deze persoon hoorde een harde klap, parkeerde de auto en verliet snel het gebouw.

Q-park garage

Een gebied van 50 bij 8 meter rondom de ingestorte helling is onveilig verklaard. De oorzaak van de instorting is nog onbekend en wordt onderzocht. De politie zal de garage afzetten met hekken en daarna de verantwoordelijkheid overdragen aan Qpark. Op beelden zijn grote stapels puin in de garage te zien.

Eerder op de avond werd een minuut stilte gehouden om te horen of er eventueel nog mensen om hulp riepen. Het ziekenhuis riep mensen op niet naar de garage te komen. De verpleegafdelingen van het St. Antonius Ziekenhuis zijn vandaag alleen open voor spoedeisende hulp, zo meldt het ziekenhuis op de website.

Eerder ingestortte parkeergarage

In 2017 stortte een parkeergarage in aanbouw op Eindhoven Airport in. Het AD meldde destijds dat de parkeergarage bij het St. Antonius ziekenhuis dezelfde vloerconstructie had, bestaande uit betonkolommen en bubbledeckvloeren. Na uitgebreid onderzoek werd de parkeergarage in Nieuwegein destijds veilig verklaard.

“Er zijn geen maatregelen nodig zoals het stutten of verminderen van de belasting”, meldde de gemeente Nieuwegein destijds. Wel werd aangegeven dat mogelijk in de toekomst opnieuw onderzoek nodig zou zijn zodra er aanvullende richtlijnen beschikbaar waren.

Eerste beelden ingestorte parkeergarage ziekenhuis Nieuwegein
Scroll naar boven