Voorkom een slakkenplaag in huis of tuin met deze 3 geweldige tips

voorkom een slakkenplaag huis tuin 3 tips

Er is weinig vervelender dan onverwachts met je blote voeten op iets glibberigs te stappen. We hebben het natuurlijk over een slakkenplaag. Deze slijmerige beestjes kunnen zowel in je tuin als in je huis een plaag vormen. Deze dieren laten niet alleen slijmsporen achter, maar zijn ook dol op de planten in je tuin.

Voorkom een slakkenplaag

Hoewel je misschien denkt dat het probleem wel meevalt, kan een kleine plaag snel uitgroeien tot een grote plaag als je niets onderneemt. Dus hoe kun je effectief van deze dieren af zonder gebruik te maken van giftige middelen? We delen een paar handige tips.

De beestjes bestaan grotendeels uit water en hebben daarom vochtige omstandigheden nodig om te overleven. Ze gedijen het best in donkere, vochtige omgevingen. De vaak benauwde en vochtige zomers in Nederland zijn dan ook hun favoriete tijd van het jaar.

Kijk op vochtige plekken

Wanneer ze binnenshuis voorkomen, verschuilen ze zich vaak in vochtige ruimtes zoals de badkamer, kelder of achter het fornuis. ’s Avonds komen ze tevoorschijn op zoek naar voedsel terwijl je slaapt. In de tuin kunnen ze nuttig zijn door rottend plantenmateriaal op te ruimen, maar dit betekent niet dat ze geen schade veroorzaken.

Dol op planten

De glibberige beesten hebben een voorkeur voor verse, gezonde planten en kunnen deze ernstig beschadigen. Als je niets onderneemt, kan de populatie snel toenemen en voor je het weet, sta je weer op zo’n slijmerig beestje. Grote varianten zijn vraatzuchtig en eten dagelijks de helft van hun eigen lichaamsgewicht aan planten.

The Ultimate Chemical Free Slug & Snail Garden Trap: 2 Clay Pots Equals Crazy Results!

Wil je ze op een natuurlijke manier bestrijden, dan kun je natuurlijke vijanden zoals egels, vogels en padden naar je tuin lokken, want zij eten graag. Dat is een optie. Maar we zijn nog talloze andere manieren om op een natuurlijke manier van ze af te komen.

Dieren zijn er dol op

Je raadt het al. Om deze dieren aan te trekken, kun je vogelvoer neerzetten, een schuilplaats voor egels maken en wat groenten neerleggen, en een composthoop creëren voor padden. Sproei je tuin ’s ochtends, want later op de dag maakt je tuin te vochtig en aantrekkelijk voor de dieren.

Om Ze buitenshuis te houden, kun je ook barrières van shampooflessen en kippengaas gebruiken. Smeer rond de randen een laag koffiedik of knoflook ze af te schrikken; meestal kiezen ze dan een andere plek om voedsel te zoeken.

Bierliefhebbers

Hebben we tenminste nog iets gemeen met de plakkerige beestjes. Slakken worden aangetrokken door het gist in bier, wat het een effectieve methode maakt om ze te lokken. Plaats bakjes met bier in je tuin; ze kruipen er vanzelf naartoe. Let erop dat je niet te veel bier in de bakjes doet, anders verdrinken ze.

Als je ze eenmaal hebt gevangen met de bierpotjes, kun je ze verplaatsen naar een ander gebied, ver weg van je tuin. Hoewel het strooien van zout een bekende methode is, is het niet diervriendelijk en bovendien schadelijk voor je planten, dus beter vermijd je deze methode.

Wat te doen bij slakken? | Tuinmanieren

Als je na al deze methoden nog steeds problemen hebt, kun je professionele bestrijders inschakelen om je te helpen de slakkenplaag definitief aan te pakken. We hopen dat je ervoor kan zorgen dat ze je huis en tuin met rust laten. Maar dat verwachten wij niet.

Wij waarderen het enorm dat je onze verhalen wil lezen. Jouw mening betekent alles voor ons. Daarom zouden we je graag willen vragen om een leuke reactie achter te laten op onze Facebookpagina! 

Scroll naar boven