Volgens onderzoek speelt leeftijd een rol in relaties: dit is het ideale leeftijdsverschil

Volgens onderzoek speelt leeftijd een rol in relaties: dit is het ideale leeftijdsverschil

”Leeftijd is maar een getal” of ”liefde kent geen leeftijd” zijn veelgebruikte termen van mensen een oudere partner aan de haak slaan. Hoewel l’amour geen grenzen kent, blijkt uit onderzoek dat leeftijdsverschil in een relatie er wel degelijk toe doet.

Volgens nieuwe cijfers kan leeftijdsverschil zelfs bepalen hoe groot de kans van slagen is in een relatie. Er bestaat zelfs een ideaal leeftijdsverschil, aldus MetroNieuws.

Uitzonderingen

Zo af en toe kom je extreme gevallen tegen op het internet. Denk aan Cheryl en Quran, die bijna veertig jaar in leeftijd met elkaar schelen. Of een willeurig omaatje die denkt de liefde van haar leven ergens in Afrika gevonden te hebben. Maar er is ook Heleen van Royen.

Volgens onderzoek speelt leeftijd een rol in relaties: dit is het ideale leeftijdsverschil

De schrijfster is inmiddels 58 jaar oud, maar heeft met Bart Meeldijk een man die maar liefst 22 jaar jonger is.  Toch zijn de twee al meer dan 10 jaar samen.

Wat we hiermee willen zeggen, is dat een groot leeftijdsverschil niet garant staat voor mislukking. De wetenschap denkt hier anders over.

Leeftijdsverschil

Onderzoekers van de Emory University in Atlanta concluderen dat de kans op een scheiding toeneemt wanneer het verschil in leeftijd groter is.

Zij analyseerden 3.000 mensen en wat bleek? Koppels met een leeftijdsverschil hebben 18 procent meer kans om uit elkaar te gaan dan stellen van dezelfde leeftijd.

Ideaal

Dat percentage ging omhoog naarmate het verschil in leeftijd groter werd. Koppels waarvan de man of vrouw 10 jaar ouder is, hebben maar liefst 39 procent kans om op den duur uit elkaar te gaan.

Wie 20 jaar ouder of jonger is dan zijn partner, kan de relatie volgens onderzoekers beter gelijk opgeven. Zij hebben maar liefst 95 procent procent kans op een relatiebreuk.

Maar wat is het ideale verschil volgens de wetenschap? Vastgesteld is dat een leeftijdsverschil van 1 jaar het meest ideaal is. Koppels die maar een jaartje van elkaar schelen, krijgen van de onderzoekers slechts drie procent kans om uit elkaar te gaan en dat is niet slecht.

Scroll naar boven