Volgende stap naar controle: Rabobank gaat betaaltransacties koppelen aan CO2-uitstoot

Rabobank gaat betalingen koppelen aan CO2-uitstoot

De Rabobank heeft heuglijk nieuws. Per vandaag kunnen klanten vrijwillig de geschatte CO2-uitstoot van aankopen in de bankapp zien. Voor de eerste duizend klanten is het overzicht vandaag beschikbaar. Het doel is om na de zomer alle klanten bewust te kunnen maken van wat hun koopgedrag aanricht met betrekking tot het klimaat.

De bank kan pinbetalingen natuurlijk traceren en daarmee precies zien wat jij koopt. Dankzij een samenwerking met het bedrijf Ecolytic wordt van elke aankoop geschat hoeveel CO2 er is uitgestoten. Dit kun je dan terugzien in de applicatie van de bank. Om nog beter te kunnen inschatten, moeten klanten aanvullende vragen beantwoorden zoals hoeveel vlees er wordt gegeten en hoe het zit met de isolatie van hun woning.

Rabobank wil gedrag mensen veranderen

Barbera Baarsma, directeur van de Rabo Carbon Bank is laaiend enthousiast over de CO2-uitstootmeter. ”Je kunt dus nu elke week kijken of je CO2-uitstoot naar beneden gaan, want dat is natuurlijk wat je wil. Wij willen dat mensen door hen inzicht te geven, hun gedrag veranderen.”

Laat CO2-uitstoot ook in supermarkt zien

Baarsma wil dat supermarkten voortaan bij elk product laten zien hoe het zit met de CO2-uitstoot. “Dan kunnen mensen goed geïnformeerd hun keuzes maken. Je wil dat er transparantie komt.”

“Het is een goede eerste stap van de bank”, zegt Laurens Sloot, hoogleraar Ondernemerschap in de detailhandel aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Als consument weet je nu niet precies wat de schade is van de producten die je koopt en je hoeft er al helemaal niet extra voor te betalen.” Sloot vraagt zich wel af of het de taak van een bank moet zijn om inzicht te geven in dit soort zaken.

Rabo-klanten kunnen volgens de bank zonder extra kosten en vrijblijvend gebruikmaken van de tool in de bankapp, en zelf kiezen wanneer ze zich in- en uitschrijven.

PollMaker

Laat een reactie achter

Scroll naar boven