Voedseldeskundige: Dit is waarom je gember nooit moet schillen

Gember is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De wortel heeft meerdere smaken ineens en proeft kruidig, zoet, fris en pittig tegelijk. De meeste mensen gebruiken gember voor thee, maar wist jij eigenlijk dat je gember helemaal niet moet schillen?

Gember schillen is op zich al een rotklusje, maar die moeite kun je jezelf vanaf heden besparen. Een voedseldeskundige is in de materie gedoken en heeft 3 goede redenen waarom je gember niet hoeft te schillen.

Geen verschil in smaak

Als je een vers stuk gember in je handen hebt, dan proef je het niet eens wanneer je de schil er gewoon aan laat zitten. Dat geldt overigens enkel voor kakelverse gember.

Die kun je natuurlijk herkennen aan het frisse en haast glanzende aanzicht. Wanneer de gember wat ouder is, merk je dat aan de taaie schil. In dat geval is het wel beter om te schillen.

Voedseldeskundige: Dit is waarom je gember nooit moet schillen
Stop met gember schillen!

Gezonder

Wist je dat in de schil van gember een deel van de voedingsstoffen zit? Het is enorm zonde als je die niet consumeert en dat geldt zeker omdat je het verschil met schil niet proeft. Wel wordt aangeraden de gember goed schoon te maken met warm water, zodat stof, vuil en bacteriën verdwijnen.

Moeite

Als je kijkt naar het uiterlijk van specerij, dan lijkt het erop als gember niet geschild wil worden. Het kost zoveel moeite om het te schillen, zonder dat je gember verspilt. Je gooit dus niet alleen tijd weg, maar gooit ook voedingsstoffen weg terwijl dat onnodig is.

Toch schillen? Doe het dan met een lepel

Wil je in sommige gevallen toch liever wel de schil eraf? Dan kun je ‘m het beste raspen met een theelepeltje in plaats van een mesje of dunschiller.

Met een lepel rasp je heel gemakkelijk de schil eraf en gaat er minder van de gember (en de voedingsstoffen) verloren.

Scroll naar boven