Voedselbanken slaan alarm: ‘Steeds meer aanmeldingen’

Voedselbank hulp

Verschillende voedselbanken in Nederland, waaronder locaties in Den Haag en Rotterdam, slaan alarm. Zij melden een toename van het aantal aanmeldingen van gezinnen die financieel de eindjes niet langer aan elkaar kunnen knopen.

Een huishouden van twee personen heeft recht op de Voedselbank als zij minder dan 350 euro per maand overhouden na aftrek van de vaste lasten. Per gezinslid extra komt daar honderd euro bij.

Oorzaken

Uit een rondgang van het kwaliteitsmedium NU.nl, blijkt dat de voornaamste oorzaken de hogere prijzen van energie en boodschappen zijn. Dit is met name voor gezinnen die onder de armoedegrens en op bijstandsniveau leven een meer dan groot probleem.

De derde oorzaak die naar voren wordt geschoven, is de massale komst van Oekraïense vluchtelingen. Nederland heeft er inmiddels zo’n 12.000 opgevangen. Zij komen vaak met weinig geld naar Nederland en zijn dus afhankelijk van hulp van buitenaf.

Voedselhulp voor wie vluchtelingen helpt

Ook mensen die vluchtelingen helpen, kunnen zelf in de financiële problemen komen. Zij kunnen een kaartje krijgen van de voedselbank en op die manier gebruikmaken van aanvullende voedselpakketten. In eerste instantie kan dat voor een periode van twee maanden, met een optie tot verlenging.

Voedselbank

Vertraging in aanmeldingen

In het jaar 2019 werden 151.000 huishoudens geholpen door de Voedselbank. In het daaropvolgende jaar 2020 waren dat ongeveer 161.000 gezinnen en de cijfers over 2021 zijn nog niet bekend.

Desondanks verwacht een woordvoerder van de Voedselbank in Amsterdam in de komende periode meer aanmeldingen. Bovendien zit er ”vaak een vertraging in, omdat mensen de prijsstijgingen op korte termijn wel aankunnen. Op lange termijn is dat lastiger.”

Schaamte

Het vermoeden bestaat dat het daadwerkelijke aantal gezinnen dat voedselhulp-afhankelijk is, nog veel groter is dan dat de cijfers aantonen. Volgens de woordvoerder van de Amsterdamse Voedselbank is het ”lastig om aan jezelf toe te geven dat je het niet redt.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven