Voedingscentrum waarschuwt: Dit is waarom je rauwe kip nooit moet afspoelen

Voedingscentrum waarschuwt: Spoel NOOIT rauwe kip af!

Meer dan een kwart van de kipliefhebbers in Nederland blijkt rauwe kip af te spoelen onder de kraan om bacteriën zogenaamd weg te krijgen. HELEMAAL FOUT, mensen. Volgens het Voedingscentrum maak je daarmee de kans op gezondheidsklachten alleen maar groter.

Juist door de spetters en het sap van rauwe kip, verspreiden bacteriën zich door de keuken. ”Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken verbaasde ons wel”, aldus Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Verspreiden

Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na het wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je hygiënisch met kip om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”

Stop met kip afspoelen

Kip afspoelen? Niet meer doen dus. ”Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden. Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen”, aldus Van der Vossen die voor tips over het veilig klaarmaken van kip verwijst naar de website van het Voedingscentrum.

‘Vooral Surinamers snappen er niks van’

Van der Vossen geeft nog een voorbeeld waaruit de onwetendheid van kip-liefhebbers blijkt. ”Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.

Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen is al ‘killing’.

Bij Surinamers wordt je voor gek verklaard als je je kip niet wast. Vanwege de hoge temperaturen is je kip onrein als je die niet afspoelt. ”Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen. Veel succes om dat te veranderen.’

Laat een reactie achter

Scroll naar boven