Vitens: Drinkwater opnieuw ernstig besmet, kook water tot minimaal maandagavond

Vitens: Drinkwater opnieuw ernstig besmet, kook water tot minimaal maandagavond

Vitens heeft gisteravond een waarschuwing afgegeven voor drinkwater in het Gelderse Didam. Bewoners wordt met klem aangeraden om drinkwater minimaal drie minuten te koken alvorens het te consumeren.

Bacterie

Het drinkwaterbedrijf laat in een persverklaring weten dat er in een opslagreservoir de bacterie enterokokken gevonden is.

Vitens: Drinkwater opnieuw ernstig besmet, kook water tot minimaal maandagavond

Wanneer mensen besmet drinkwater consumeren, kan dat bij mensen met een lage weerstand leiden tot maag- en heftige maagklachten.

Daardoor kun je ontzettend ziek worden als je water uit de kraan drinkt. Om die reden moeten inwoners uit Didam water minstens drie minuten koken. Het is wel mogelijk om handen te was, te douchen en het toilet door te spoelen, aldus Vitens.

Maandagmiddag

Het advies geldt voor om en nabij 7.000 huishoudens die zijn getroffen. Een woordvoerder van het bedrijf meldt dat het nu gaat om de postcodegebieden 6941 en 6942.

Ook zijn er nog een aantal huishoudens getroffen uit andere postcodegebieden. Het kookadvies is afgegeven tot en met de maandagmiddag.

Vorige week

Het is niet voor het eerst dat het helemaal misgaat met ons drinkwater. Vorige week nog kregen 4.000 huishoudens in het dorpje Doorn (Utrecht) een kookadvies.

Ook zij mochten onder geen beding water uit de kraan drinken. Het advies duurde enkele dagen en liep afgelopen dinsdag af. Maar toen was de kust nog niet veilig. Een dag later was het dat wel, toen er in het leidingennetwerk geen spoor meer van verontreiniging werd aangetroffen.

Scroll naar boven