Zes tips om thuis enorm veel energie te besparen

Bijna iedereen is vandaag de dag een voorstander van duurzaamheid. Maar wat doen we precies om ervoor te zorgen dat er ook echt actie komt? We hebben de beste energiebesparende tips voor bij jou thuis samengesteld. Er kan veel worden bereikt met eenvoudige maatregelen. Een positief bij-effect: je bespaart ook echt geld.

Tip 1: Gebruikt je droger alleen in de winter

Het is zo makkelijk – doe de was erin, druk op de knop, en de machine doet de rest. Maar oudere drogers zijn echte energieverbruikers. In de zomer kun je dus het best je was in de zon drogen (wat ook nog eens gratis is).

Tip 2: Gebruik de wasmachine verstandig

Het gebruik van de wasmachine kan aanzienlijk worden verminderd als je het apparaat altijd tot het maximale laadvermogen vult. Moderne wasmiddelen laten veel lagere temperaturen toe dan in het verleden. Normaal gesproken is een wastemperatuur van 30 of 40 graden voldoende. 60 graden (verbruikt 50 procent meer energie dan 40 graden) is alleen nodig voor zwaar vervuild wasgoed.

Tip 3: Wees voorzichtig met batterijen en accu’s.

Apparaten met oplaadbare batterijen (zoals draadloze telefoons, elektrische tandenborstels) zuigen voortdurend elektriciteit zolang ze op de stroomvoorziening zijn aangesloten. Dus: Laad ze alleen op als ze bijna leeg zijn.

Tip 4: Vervang je oude krachtpatsers

Ook al werkt het tien jaar oude fornuis of de oude koelkast nog steeds goed: Verouderde apparaten verbruiken veel te veel elektriciteit. Ondanks de initiële kosten kun je op de lange termijn geld besparen door de moderne keukenapparatuur van energie-efficiëntieklasse A+++ aan te schaffen.

Tip 5: Gebruik geen batterijen

Batterijen zijn praktisch maar verbruiken veel grondstoffen en energie bij de productie ervan. Veel milieuvriendelijker en op de lange termijn goedkoper zijn oplaadbare alkaline/mangaanbatterijen en -accu’s. Nog beter: veel horloges of zakrekenmachines hebben tegenwoordig kleine zonnepaneeltjes.

Tip 6: Helderheid regelen op je TV instellen

De helderheid en het contrast worden vaak onnodig hoog ingesteld op nieuwe televisies om de aandacht te trekken in de winkel. Met een lagere instelling is het mogelijk om jarenlang efficiënt elektriciteit te besparen.

Bonus tip

Om geld te besparen raden wij altijd even aan om te kijken bij welke energiemaatschappij je nu zit en vervolgens altijd even je energie vergelijken zodat je altijd ben aangesloten bij de goedkoopste energieleverancier.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven