Vijf haaien duiken op bij Spaanse stranden: mensen rennen het water uit

Experts: Dit is waarom haaien steeds dichterbij de kust komen

Het lijkt zo onderhand behoorlijk de spuigaten uit te lopen met haaien. Hoewel de dieren niets verkeerd doen in hun eigen territorium, is het voor badgasten in Spanje nu alarmfase een. In tien dagen tijd zijn er op toeristische plekken nu al vijf haaien opgedoken.

Dat zou op zich niet zo erg zijn, maar de haaien kwamen ontzettend dicht bij de kust. En dus zwemmen ze vlakbij mensen die hier een duik aan het nemen zijn.

Experts staan voor raadsel

Experts zitten volgens RTL met hun handen in het haar. In paniek zijn ze nog niet, maar toeristen krijgen het dringende advies om goed op te letten.

Charlie Saaria, zeebioloog en haaienonderzoeker uit Malaga zegt: ”We snappen nog niet goed wat er aan de hand is en waarom de haaien ineens dichtbij komen.”

”Het kan zijn dat er te weinig voedsel is in hun normale leefgebied, waardoor ze helemaal tot aan de branding zwemmen om er vis te zoeken.”

”Het zou ook kunnen dat ze het water waarin ze zwemmen te warm vinden en op zoek zijn naar verkoeling. Of misschien gaat het niet goed met hun gezondheid.”

Vijf haaien duiken op bij Spaanse stranden: mensen rennen het water uit

Murcia

Dat laatste was er waarschijnlijk aan de hand bij de eerste haai die gespot werd. Dat gebeurde op 15 juni, bij een strand ter hoogte van de stad Murcia.

Terwijl badgasten zich heerlijk leken te vermaken in het helderblauwe water, dook er ineens een blauwe haai op. Deze dieren jagen normaliter niet op mensen.

Toch komt het wel eens voor dat dat ze mensen bijten. Een blauwe haai kan tot drie meter lang worden en kan 160 kilo wegen. Dat ga je dus niet winnen.

Stranden ontruimd

Strandwachter Julio Gil heeft alles zien gebeuren. ”We hebben het strand ogenblikkelijk ontruimd. Het is belangrijk om zo snel als mogelijk rust te creëren, waardoor de haai hopelijk de weg terug de zee in zoekt.”

Dat gebeurde. Een dag later werd de desbetreffende haai gevonden. Het dier bleek niet meer te lezen en was waarschijnlijk erg ziek.

Mallorca, Menorca, Ibiza en Illa de Arousa

Gil is zich ervan bewust dat mensen direct panikeren. ”Wat we hier meemaken is niet normaal. Haaien leven op volle zee. Het komt vrijwel nooit voor dat ze dichtbij de branding komen.”

”Toch gebeurde het in de dagen erna weer. Bij de eilanden Ibiza, Menorca en Illa de Arousa (noordwesten van Spanje) kwamen de haaien dictbij mensen.

In de haven van Mallorca dook ineens een koehaai op.  De autoriteiten willen toeristen op het hart drukken uiterst voorzichtig te zijn.

Vijf haaien duiken op bij Spaanse stranden: mensen rennen het water uit
Afbeelding: RTL Nieuws
Scroll naar boven