(Video!) Veiligelanders terroriseren Utrecht, stad smeekt om hulp

(Video!) Veiligelanders terroriseren Utrecht, stad smeekt om hulp

Het gaat niet goed in Utrecht. De stad wordt geplaagd door overlast, die veroorzaakt wordt door veiligelanders. De burgemeester is ten einde raad en smeekt het Rijk hen te helpen.

Veiligelanders zijn asielzoekers die geen recht hebben op een verblijfsvergunning. Het gaat voornamelijk om mensen uit Tunesië en Marokko. In Utrecht schijnen zij overlast te veroorzaken in de buurt van het stationsplein, maar ook in de binnenstad zijn zij een groot probleem.

De incidenten staan niet op zichzelf. Burgemeester Sharon Dijksma spreekt van ernstige zaken als geweld, intimidatie, winkeldiefstal en zakkenrollerij.

YouTube video player

Maatregelen

Utrecht wil snel een einde maken aan de overlast en komt daarom met maatregelen. Criminele asielzoekers krijgen een gebiedsverbod en bovendien wordt er meer gecontroleerd.

Dit is volgens Dijksma echter niet genoeg. Het Rijk moet de hulpbehoevende stad nu uit haar lijden verlossen. De vraag is wat het Rijk er aan kan doen, want veiligelanders zijn door hun eigen land vaak ook niet gewenst.

Anne Kuik (CDA): “Wij moeten echt meer afspraken maken met landen als Tunesië en Marokko, zodat die mensen ook daadwerkelijk op het vliegtuig terug kunnen worden gezet.”

Scroll naar boven