De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is fel tegenstander van een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Hij wil niet dat ‘dezelfde fout’ wordt gemaakt als met de eerdere toetreding van Griekenland en noemt de twee Scandinavische landen ‘gasthuizen van terroristen’.

Tijdens het vrijdaggebed in Istanboel ging ome Erdo helemaal los: ‘’We volgen momenteel de ontwikkelingen rond Zweden en Finland, maar we hebben geen positief oordeel, want ze hebben eerder een fout gemaakt bij de NAVO wat betreft Griekenland, tegen Turkije.’’

Erdogan vindt daarnaast dat de regeringen in Stockholm en Helsinki ‘’als gasthuizen’’ dienen voor terroristische organisaties. Hiermee doelt hij op leden van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij. Deze wordt door Turkije, maar ook door de EU en de VS als terreurorganisatie gezien.

BEKIJK OOK  Rusland: ''Wij zijn niet in oorlog met de NAVO''

Turkije is het eerste land dat openlijk laat weten niets te zien in de toetreding van de twee landen. Dit kan een probleem opleveren, want voor toetreding tot de NAVO is steun van alle dertig lidstaten nodig.


Like it? Share with your friends!