(Video) Russische karter (15) van podium gehaald na brengen ‘nazigroet’

Russische karter brengt nazigroet op het podium

De vijftienjarige Russische karter Artem Severijoekin is zijn plek bij het team Ward Racing verloren, omdat hij op het podium een nazigroet zou hebben gebracht.

Italiaanse licentie

Severijoekin won eergisteren in het Portugese Portimão een race uit het Europese karting-kampioenschap. Hoewel hij de Russische nationaliteit heeft, rijdt hij momenteel op een Italiaanse licentie. De tiener heeft geen andere keuze, vanwege de sancties tegen zijn land als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Podium

Op het podium werd dus ook het Italiaanse volkslied afgespeeld voor Severijoekin. In onderstaande video is te zien dat hij een bepaalde groet uitbrengt. Hij slaat met zijn rechtervuist op zijn borst, om vervolgens zijn arm naar voren te steken. De Rus begint vervolgens hard te lachen.

De internationale autosportfederatie FIA kan er niet zo hard om lachen. Sterker nog, er is een onderzoek ingelast naar het ”onacceptabele gedrag” van de tiener.

Het Zweedse kartteam Ward Racing zegt zich te schamen voor de actie van de coureur. Voor de teamleiding is het voorval reden om het contract met de Rus te ontbinden. ”We verontschuldigen ons bij iedereen die door dit voorval gekwetst is.”

Severijoekin in tranen: Ik deed geen nazigroet

De jonge Rus heeft inmiddels een reactie gegeven op het incident. In opgenomen Telegram-video bied hij zijn excuses aan voor wat er is gebeurd. ”Op het podium maakte ik een gebaar dat door velen werd opgevat als een nazi-saluut, maar dat was het niet. Ik heb een regime dat een van de ergste misdaden tegen de mensheid heeft gepleegd nooit ondersteund.”

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven