Video: Cultuurverrijker prikt NS-conducteur neer

Vreselijke video: Cultuurverrijker steekt conducteur neer

Gillende sirenes, gierende banden, een helikopter die boven station Schagen vliegt en een groep jongeren die over straat rent. Gistermiddag was het flink raak in Schagen, waar een NS-conducteur werd gest0ken door zwartrijders.

Conducteur

Wat er precies is gebeurd is tot in detail waargenomen door een groep jongeren die in de trein zat. Tegen de Telegraaf doet een van hen zijn verhaal.

De jongen, een scholier van 16 jaar oud, zat samen met zijn vrienden in de trein. ”Er kwamen twee jongens de coupé binnen. Een van hen stootte tegen me aan, maar daar bleef het bij. Later spuugde een van de jongens op mijn jas en toen ben ik wel verhaal gaan halen.”

”Vlak voordat de trein aankwam in Schagen, kwam de conducteur binnen. Ik vermoed dat de twee geen kaartjes hadden. Ze sloegen meteen op de vlucht.”

”Toen de conducteur een van hen tegenhield, haalde die een soort priem uit zijn broekzak. Hij stak de conducteur en toen probeerde hij mij ook te steken.”

Achtervolging

Wanneer de trein stopt op station Schagen, zetten de daders het op een rennen. Maar de groep jongens rent achter hen aan.

”Het was een impulsieve actie, maar we wilden ze niet laten ontkomen.” Toch houden de jongens dat niet lang vol, want dan dringt het beseft door dat de zwartrijders misschien nog meer in hun broekzak hebben. ”Op een gegeven moment ging een van hen met zijn hand richting zijn broek. Sorry, maar dan ben ik weg.”

Hulpdiensten

De hulpdiensten zijn snel ter plaatse. Een van de verdachten is aangehouden en zit in het busje. De conducteur is gelukkig niet zwaargew0nd. Hij oogt rustig.

Naar omstandigheden gaat het goed met hem. ”Die jongens die geholpen hebben zijn echt toppers. Ik weet helemaal niet wie ze zijn, maar ik wil ze bedanken.”

De conducteur werkt al 33 jaar voor de NS. ”Je houdt hier wel rekening mee in je werk, dat doen de meeste collega’s. Maar ik zou er niet mee stoppen vanwege drie rotte appels.”

Verdachte nummer twee

Niet veel later wordt de tweede verdachte gesignaleerd. Hij klimt het dak op van het Tapijt en Gordijn Center van Ron Smit. Agenten gaat hier naar binnen, en hebben een hond bij zich.

De verdachte wordt uiteindelijk gevonden aan de achterkant van het pand. Hij wordt onder daverend applaus ingerekend en afgevoerd.

Vreselijke video: Cultuurverrijker steekt conducteur neer

Wanneer de 16-jarige getuige (de scholier) zich na afloop weer op het station meldt om een verklaring af te leggen, staat de conducteur nog op hem te wachten. Hij vertelt hoe dankbaar hij is voor de hulp van de jongen en zijn vrienden: ”Jullie zijn echt geweldig.”

Scroll naar boven