Oost-Europa wordt momenteel geteisterd door een immense sneeuwstorm. In meerdere landen zijn er al mensen omgekomen, terwijl de piek nog niet in zicht is.
De vraag is nu: wat kunnen we hier en bij onze zuiderburen in België verwachten? In dit artikel gaan we daar dieper op in.
Oost-Europa
In Oost-Europa ligt momenteel een stevige witte laag. Een zware storm houdt er al meerdere dagen huis en dat zorgt voor grote problemen.
Sneeuwstorm teistert Europa, ook in Duitsland vallen twee doden: kan het bij ons ook zo erg worden? https://t.co/JZGu94wlSd pic.twitter.com/P6EPRdaHvn
— Gazet van Antwerpen (@gva) November 28, 2023
In Bulgarije hebben honderdduizenden mensen geen stroom meer, nadat elektriciteitskabels beschadigd raakten door de sneeuw.
Snel repareren is niet mogelijk. In het noorden en noordoosten van de Balkan is watertoevoer en telefoonverkeer nu ook niet overal mogelijk. Her en der is de noodtoestand uitgeroepen.
Oekraïne
En dan Oekraïne, waar nog steeds wordt geknokt tegen de Russen. Nu kampt het land ook nog eens met grote problemen aangaande het elektriciteitsnetwerk.
In ongeveer 2.000! regio’s ligt het plat. Scholen en snelwegen zijn dicht. Voornamelijk in en rond Kiev, Odessa en ook in Mykolaiv is het flink mis.
Mensen worden er opgeroepen om thuis te blijven, want de komende dagen wordt nog slechter weer verwacht. Inmiddels zijn er tien mensen omgekomen door het weer, terwijl er 23 gew0nden zijn te betreuren. Dat meldt Ihor Klymenko, de minister van Binnenlandse Zaken.
Duitsland
Ook in Duitsland dwarrelen de sneeuwvlokken massaal naar beneden. Dat zorgt voor situaties op de weg die je liever niet hebt.
In meerdere deelstaten heeft de brandweer tientallen bestuurders uit hun voertuigen moeten bevrijden. ”Het is heel erg uitzonderlijk”, aldus brandweercommandant Michael Ehresmann tegen persbureau dpa. ”Bomen vallen als lucifers om.”
Bij onze oosterburen hebben twee mensen het leven gelaten. Het gaat om een vrouw van 54 jaar en een man van 71 jaar.
Moeten wij vrezen?
De grote vraag is nu of wij moeten vrezen voor een sneeuwstorm. Meteoroloog Nicolas Roose van NoodweerBenelux denkt van niet. De temperatuur gaat deze week in Nederland en België richting het vriespunt.
Goedenavond. Vanuit het westen drijven een aantal (winterse) buien binnen. Die kunnen lokaal wat sneeuw brengen. Tegen #woensdagochtend stroomt er zachtere lucht binnen en neemt de kans op gladheid af vanuit het westen. Hou onze #weerapp @weerflash in de gaten voor de live… pic.twitter.com/DGjLvcOx7M
— NoodweerBenelux (@NoodweerBenelux) November 28, 2023
”Maar vergelijk je dat met Oost-Europa, dan valt het allemaal nog wel mee. Ik enk dat we hier van een licht winters type kunnen spreken.”
”De temperaturen zullen uitkomen tussen de vijf graden en het vriespunt, met donderdag en vrijdag als koudste dagen.” Sneeuw gaat er wel vallen, maar niet veel.
”Overdag kunnen we wel te maken krijgen met hagel, smeltende sneeuw en gladde wegen.” Wie naar de Ardennen gaat, hoeft ook al niet te rekenen op sneeuw: ”Dat zit niet in het weermodel”, zo besluit Roose.