Verwarde man geeft hulphond van Sandra een trap: ”Hero kan mij nu niet meer helpen”

Verwarde man geeft hulphond van Sandra een trap: ''Hero kan mij nu niet meer helpen''

Sandra van Lierop was ontzettend gelukkig met haar hulphond Hero. Tot het moment dat de hond door een ‘verwarde man’ de vernieling in werd getrapt. Het diertje kan nu geen hulphond meer zijn: ”Mijn vrijheid is me afgenomen.”

Hulphond

Hero, zoals de golden retriever heet, is sinds 2021 bij Sandra. Hij zou Sandra, die met ptss kampt, helpen. En dat deed Hero ook, zo vertelt de vrouw tegen het Algemeen Dagblad.

In april 2022 gaat het echter helemaal mis. Sandra is samen met een hondentrainster aan het werk bij de turnhal in Kampen, wanneer er een verwarde man opduikt.

Het gaat om een buurtgenoot. De man wijst Sandra erop dat het veldje niet geschikt is voor een hondentraining en dat ze de hond ‘verkeerd behandelen’.

De man ontsteekt in razernij en begint met het schoppen tegen trainingsmateriaal. Hij gooit alles het veld over. Ook schopt hij Hero tegen zijn rechterpoot.

Niet goed

In eerste instantie lijkt Hero niet veel over te houden aan deze trap. Maar dat verandert. Na meerdere foto’s en een ct-scan is de dierenarts duidelijk: de hond moet geholpen worden.

In augustus dit jaar wordt er littekenweefsel verwijderd uit de knie van het dier. Hoewel Hero weer fit is, kan zijn werk als de hulphond van Sandra problematisch worden.

De kwetsuur blijft een zwakke plek. Als huishond is Hero vitaal genoeg, maar hij heeft geen kracht genoeg meer om Sandra’s hulphond te zijn.

In overleg is daarop besloten dat Hero niet meer zal dienen als hulphond. Het gaat gewoon niet meer. Bovendien kost het een slordige 20.000 euro om Hero helemaal om te trainen.

Afhankelijk

Sandra is ten einde raad. Ze is afhankelijk van haar hulphond. Voordat ze Hero kreeg, ging ze nauwelijks naar buiten. Altijd moest er een begeleider mee, om te voorkomen dat Sandra benauwd werd van alle triggers die de buitenwereld voor haar in petto heeft.

Hero heeft haar geholpen om haar leven weer op de rit te krijgen. Samen naar winkels, school, in de trein, op vakantie en ook naar de Formule 1 in Zandvoort.

Stress

Maar nu is alles anders. Sinds 1 september jongstleden is Hero ‘slechts’ een gezelschapsdier. Hij wordt een paar keer per dag uitgelaten. Soms gaan ze nog samen naar de supermarkt, maar meer zit er niet in.

”Alleen de deur uit met Hero gaat niet meer. Ik wil mijn studie wel afmaken, maar zonder Hero kom ik niet meer op school. Het voelt alsof mijn vrijheid is afgenomen.”

Aansprakelijk

Sandra is voornemens de veroorzaker aansprakelijk te stellen. De rekening van de dierenarts bedraagt zo’n 4.000 euro, maar daar komt de aankoop van een andere hulphond nog bij.

Het probleem is echter dat de man die Hero schopte, recent naar het hiernamaals is vertrokken. Die leeft dus niet meer. Wie de schade gaat betalen, is nu de vraag. In de tussentijd heeft ze een crowdfunding voor zichzelf opgestart. Ze hoopt op flinke inkomsten.

En Hero? Het klinkt wrang, maar daar heeft ze niets meer aan in de zin van hulphond. Ze heeft daarom een ander baasje voor hem gevonden. Het liefst zou ze hem houden, maar twee honden is teveel van het goede.

Scroll naar boven