Verlamde man herwint zijn lichaamsbeweging na te zijn behandeld met stamcellen

Toen Kristopher Boesen uit Bakersfield weer bij bewustzijn was nadat hij de controle over zijn auto verloor, was hij vanaf zijn nek verlamd. De prognose was grimmig: hem werd verteld dat hij misschien nooit meer controle over zijn ledematen zou krijgen.

Maar hij heeft tegenwoordig een deel van zijn controle in zijn bovenlichaam en kan zijn armen en handen gebruiken. Hij kan zichzelf voeden, vrienden en familie sms’en en zelfs knuffelen. Voor hem betekent dit dat hij zijn leven terug heeft. Hoe kwam dit wonder tot stand?

Kris kreeg de gelegenheid om deel te nemen aan een klinische proef bij de mens aan de University of Southern California en Asterias Biotherapeutics. Hij is 1 van de 5 eerder verlamde patiënten die na de proef een verhoogde mobiliteit hebben ervaren.

De proef omvatte het direct injecteren van een experimentele dosis van 10 miljoen AST-OPC1-cellen in het cervicale ruggenmerg van Kris. Het chirurgische team werd geleid door Charles Liu, MD, PhD, directeur van het USC Neurorestoration Centre. Het chirurgische team werkte in samenwerking met het Nationale Rehabilitatiecentrum Rancho Los Amigos en Keck Medicine of USC.

Dr. Liu legde uit dat patiënten met ruggenmergletsel normaal een operatie ondergaan die de wervelkolom stabiliseert, maar dat dit over het algemeen weinig doet om de motorische of sensorische functie te herstellen. “Met deze studie testen we een procedure die de neurologische functie kan verbeteren, wat het verschil zou kunnen betekenen tussen permanent verlamd zijn en de armen en handen kunnen gebruiken. Het herstel van deze functie kan het dagelijks leven van patiënten met ernstig ruggenmergletsel aanzienlijk verbeteren. ”

Twee weken na de procedure begon Kris tekenen van verbetering te vertonen. Drie maanden later kon hij dingen voor zichzelf doen, zoals zijn tanden poetsen en zichzelf voeden. Deze eenvoudige taken kunnen uitvoeren, is een enorme verbetering van de kwaliteit van leven voor hem. Sterker nog, zijn herwonnen vermogen om een mobiele telefoon te gebruiken, te schrijven, een gemotoriseerde rolstoel te besturen en vrienden en familie te omhelzen.

Dr. Liu legde uit dat Kris 2 niveaus van het ruggenmerg herwon, wat het verschil betekende tussen enige beweging of helemaal geen beweging. Het verschil tussen persoonlijke waardigheid en totale afhankelijkheid.

AST-OPC1-cellen worden ontwikkeld in het Californische Asterias Biotherapeutics met behulp van embryonale cellen en deze worden omgezet in cellen die normaal worden aangetroffen in de hersenen en het ruggenmerg en waarvan de functie het ondersteunen van het gezond functioneren van zenuwcellen is.

Artsen hebben niet gegarandeerd dat het herstel van Kris verder zal gaan, maar stamcelonderzoek gaat door en lijkt veelbelovend te zijn voor mensen die te maken hebben met rugletsel. Deel dit verhaal met je vrienden en familie die hier ook vanaf moeten weten!

Bron: Ideapod