Verkouden of corona? Deze herkenbare symptomen worden altijd over het hoofd gezien

a man holding a pair of glasses up to his face

Tijdens de wintermaanden ervaren velen van ons symptomen als een loopneus, hoesten en keelpijn. Deze klachten kunnen wijzen op een verkoudheid, griep, of misschien zelfs corona. Aangezien de symptomen van deze virusziekten sterk op elkaar lijken, kan het lastig zijn om te bepalen waardoor je precies ziek bent geworden.

Verkoudheid: meer dan alleen koud weer

Veel mensen denken dat kou de oorzaak is van verkoudheid, maar in werkelijkheid wordt het veroorzaakt door zo’n 200 verschillende virussen. Deze virussen verspreiden zich gemakkelijker in de herfst en winter, omdat we dan meer tijd binnen doorbrengen, dicht op elkaar. Symptomen van verkoudheid zijn onder andere een verstopte neus, keelpijn en hoesten.

Griep: een plotselinge aanval

Griep begint meestal plotseling en hevig, met symptomen die 1 tot 4 dagen na besmetting verschijnen. Naast verkoudheidssymptomen kan je last krijgen van koorts, spierpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte of verlaagde weerstand kunnen ernstig ziek worden van de griep.

Corona: een nieuwe zorg

Coronavirus SARS-CoV-2 heeft een incubatietijd van 2 tot 14 dagen. De meest voorkomende symptomen lijken op die van griep en verkoudheid, maar omvatten ook benauwdheid en verlies van smaak of reuk. Mensen met een lage weerstand of chronische ziekten lopen meer risico op ernstige gevolgen.

Hoe om te gaan met deze virussen?

Bij zowel verkoudheid, griep als corona is het cruciaal om verspreiding naar anderen te voorkomen. Zorg voor goede hygiëne en vermijd nauw contact met anderen als je symptomen hebt. Raadpleeg altijd een arts als je ernstige symptomen ervaart.

Scroll naar boven