Iets vergeten af te rekenen bij zelfscankassa? Dit bizarre bedrag kost dat

zelfscankassa

Wist je dat ongeveer 25% van de mensen in Nederland die gebruikmaken van de zelfscankassa in supermarkten soms een item niet afrekent? Ondanks dat dit zonder kwade opzet kan gebeuren, loop je het risico door medewerkers als een winkeldief gezien te worden, wat nogal wat consequenties kan hebben.

Strengere regels zelfscankassa

Het aantal diefstallen in supermarkten neemt toe. Zo zag Jumbo in het afgelopen jaar een stijging van 60% in het aantal diefstallen, waarbij een derde hiervan bij de zelfscankassa’s plaatsvond. Albert Heijn heeft zelf geen specifieke cijfers vrijgegeven over het aantal incidenten in hun winkels.

Wat we wel weten is dat winkeliers er door deze ontwikkeling voor kiezen om strengere controles uit te voeren. Zo worden er moderne camerasystemen ingezet die bepaald gedrag signaleren. Maar het gaat nog verder: Ook wordt de tijd die je in de winkel doorbrengt gemonitord; hoe langer je winkelt, des te groter de kans op een controle bij de zelfscan.

Oeps! Dit gaat vaak mis bij zelfscankassa

Vergeten een product te scannen?

Het kan voorkomen dat tijdens een controle blijkt dat je een product niet hebt gescand. Of dit nou express of per ongeluk is – de gevolgen kunnen desondanks vervelend zijn. Het ligt er puur aan wat de winkelmedewerker besluit te doen. De een zet het product gewoon op je bonnetje. De ander laat een nader onderzoek instellen door de winkel.

Mocht de winkelmanager besluiten dat er sprake was van opzet, dan kan de zaak overgedragen worden aan de autoriteiten, en zal je jezelf mogelijk moeten verdedigen. Uiteindelijk kun je te maken krijgen met verschillende afhandelingen, variërend van het moeten betalen van een vergoeding van € 181 tot het ontvangen van een winkelverbod.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RTL Nieuws (@rtlnieuws)

Heel veel gedoe dus. Zorg er daarom altijd voor dat je netjes je producten scant om vervelende situaties te voorkomen. Vond jij dit artikel nuttig? Laat dan vooral een reactie achter op onze Facebookpagina, zodat we dit soort verhalen voor je kunnen blijven maken!

Scroll naar boven